Ще включи ли Нинова и Радослав Гайдарски в Групата на деветимата

Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората”, коментира президентът Румен Радев около мораториума върху вноса на иновативни лекарства за онкоболни.

 

Корнелия Нинова определи този текст от Закона за бюджета на НЗОК като „предколеден геноцид за народа”.

 

Президентът налага вето, защото не му е било обяснено добре... Протестът пред парламента на пациентски организации е тежка манипулация... Има фирми и дистрибутори, които искат непременно да вкарат новите молекули в нашата страна... Хората са се объркали... Това пък каза преди дни членът на Изпълнителното бюро на БСП Радослав Гайдарски в интервю за bTV, обяснявайки, че нямало нищо страшно в ограниченията.

 

Впоследствие Бойко Борисов и Корнелия Нинова се разбраха и мораториумът днес беше отменен.

 

Мораториумът падна, но срамът остава, както сполучливо беше коментирал някой в социалните мрежи.

 

Остават и въпроси:

 

- Дали Нинова ще поиска оставката на Радослав Гайдарски, който с медийната си изява на практика подкрепи това, което тя нарече „предколеден геноцид за народа”, или сама ще го освободи от тясното партийно ръководство? 

Защото, когато се решават животът и здравето на хората и когато по това се произнася член на Изпълнителното бюро на БСП, политическа отговорност би трябвало да има.

 

- Дали изобщо Нинова е толкова принципно загрижена за БСП, както се опита да изглежда, когато уж от грижа за партията заклейми мистичната Група на деветимата? Групата от неназовани знакови членове на БСП, които тя, от най-високата партийна трибуна, се опита да разстреля политически, само защото имат различно мнение и смелостта да го отстояват. При това различно мнение по теми, които не застрашават ничий живот, но които във въображението й застрашават  лидерското й място и амбициите й да бъде премиер. Ако е била истински загрижена за болните, а всичко не е било политическа тупурдия за вдигане на рейтинга, реакцията на Нинова сега би трябвало да е далеч по-безпощадна, отколкото когато става дума за засегнатото й его. 

 

Ако срещна тези дни Стефан Данаилов, бих задала и на него един въпрос: Ламбо, ще успееш ли да разплачеш и колегата си в Изпълнителното бюро, както разплака десетки хиляди с изповедта си от трибуната на Народното събрание?