Шофьор със съмнения за коронавирус във Видин?

Шофьор на микробус със съмнения за коронавирус е бил спрян в събота сутринта на един от граничните пунктове във Видинска област и под конвой е закаран в болницата. По-късно през деня мъжът е откаран в София, където ще бъде изследван.

Според Нова телевизия, тестове за коронавирус във Видин няма. 

Във видинската болница няма инфекциозно отделение, но е подготвен изолатор, в който съмнителните пациенти ще бъдат затваряни до постъпваните им в болница с налично инфекциозно отделение. 

В началото на седмица общинските съветници от БСП поискаха извънредно заседание на Общинския съвет във Видин за готовността за справяне с проблема при поява на коронавирус във видинско. Рискът е изключително висок заради наличието на четири ГКПП и голям пътникопоток, предупредиха социалистите и поискаха изслушване и на прокуриста на болницата. Такова заседание до момента не е насрочено.

Със заповед на кмета от 28 февруари т.г. са отменени масовите съития на територияна на община Видин, включително шествието и възстановката на площада за 3 март.

Според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Европа към 29 февруари, са 1 116, а починалите са 23, от които 21 в Италия и двама във Франция. 

Заболелите са както следва: Италия (888), Германия (57), Франция (57), Испания (34), Великобритания (18), Швейцария (12), Швеция (12), Австрия (7), Норвегия (6), Хърватия (5), Гърция (4), Финландия (3), Румъния (3), Дания (2), Нидерландия (2), Белгия (1), Естония (1), Латвия (1), Монако (1), Исландия (1) and Сан Марино (1).