Скандално: Машинист ремонтира хемодиализата във Видин

Машинист на електрически локомотив поддържа медицинската апаратура на хемодиализния център във Видинската болница „Света Петка”, съобщи "Монитор". Това стана ясно от проверка, направена от Изпълнителна агенция „Медицински одит”, популярна като здравният ДАНС.

Протоколът, с който „Монитор” разполага, е от 21 септември, а самият одит е извършен в периода 10-14 септември-половин месец преди аварията на 1 октомври, когато гръмна една от колоните на пречиствателната станция и се наложи апаратите за очистване на кръвта да работят на намален капацитет и при авариен режим. Два дни след това един пациент почина, защото не успя да пътува до Монтана, за където беше пренасочен, а друг изпадна в кома и бе откаран в болницата в Лом. Въпросната проверка на здравния ДАНС е направена по сигнал на пациент от 17 август.

Оказва се, че освен локомотивният машинист другите двама, които трябва да се грижат за изправността на медицинската техника, са средни техници със специалност „радио и телевизия”, единият от тях е и шеф на техническата група. Нито един от тримата няма документ за преминат курс за поддръжка на диализни апарати.

Оказва се, че от общо 9 специалисти по здравни грижи, от които едната е старша медицинска сестра, удостоверения за проведено обучение с хемодиализен апарат са представили шест медицински сестри, а само една от тях има квалификационен документ за проведен курс по диализно лечение в лечебно заведение, което е акредитирано за обучение на студенти и специализанти.

Проверката на Изпълнителната агенция „Медицински одит” установява още, че нито един от персонала в отделението не е имунизиран срещу хепатит В независимо че специална наредба от 2009 година категорично въвежда тази ваксина и трябва да бъде сложена на всички, които лекуват хора на хемодиализа. Оказва се, че само на 9 от общо 45 пациенти, които са зачислени на хемодиализа към датата на проверката - 21 септември, са ваксинирани срещу хепатит В, което също е задължително изискване.

Още половин месец преди аварията в хемодиализното отделение на болницата във Видин проверяващите са установили, че голяма част от техниката е стара. Отделението разполага с 14 апарата, от които единият е предложен за бракуване, а други два са надхвърлили 30 000 отработени часа, което е максимумът за тази техника. Други шест са навъртели над 24 000 часа и скоро ще излязат извън строя. За последно техника е купувана през 2012 година.

Очаква се Медицинският одит да излезе с решение какви санкции ще бъдат наложени на ръководството на лечебното заведение.