След края на този парламент ще има трицифрено число транзитно преминали през политиката анонимници

"Правителство, прокуратура, медии, олигархия, задкулисие… Нещо клокочи около политиката, но още няма ясни очертания, за да го определим", казва д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“
 

Д-р Методиев, тази седмица в парламента влезнаха новите 240 депутати. От гледна точка на политолог и анализатор как гледате на новосформираното Народно събрание?

Като на нормална част от демократичните институции и политическия процес. Ако ме питате за състава му, първите впечатление са, че определено има проблеми с профила, с лицата, с лидерството. За визия за България или за някаква цел, като цяло не може да говорим. Папагалското повтаряне на административно-бюрократичния казус с председателството на Европейския съюз отваря два въпроса: лъжат ли нашите политици или са комплексирани от чужденците?

Кои се очертава да бъдат най-ярките фигури на парламентарната трибуна?

Трудно е за двата дни, които минаха от клетвата, да се определи. Може да се каже, че опитните парламентаристи са дефицитна стока в това събрание. Така че те ще бъдат заместени от опитни журналисти, медийни лица, политолози. Накрая на този парламент със сигурност ще е останало едно трицифрено число от транзитно преминали през политиката анонимници.

Кои ще са събиращите и кои разделящите депутатите теми и проблеми?

По учебник съставянето на правителството и приемането на бюджета са темите, които в най-голяма степен делят събранието на управляващи и опозиция. Докато гледах снощи Панорама, останах с впечатлението, че крилото на Корнелия Нинова в БСП ще е единствената ясна опозиция в рамките на този парламент, но това е анализ само за два дни.

Няма как да не поговорим и за ГЕРБ – Обединени патриоти. Стабилна ли ще е според Вас тази коалиция?

Нямам идея. ГЕРБ има отработен модел за подобни ситуации. Ако патриотите се озоват в ролята на реформаторите, каквито индикации вече има, последното нещо, което ще искат е да ходят на избори. В този смисъл Борисов ще решава този въпрос в подходящ за себе си момент.

От преговорите стана ясно, че нито един от коалиционните партньори няма да има правото да предизвиква предсрочни избори. Защо бе нужно това като условие за съставянето на правителство?

Подобно условие е смешно. Коалицията, народното събрание, политиката не са „оловен ковчег“, който да запечаташ за четири годни. Мисля, че е ясно, че външни и вътрешни фактори влияят и променят политическите условия. След няколко месеца може да е съвършено различно.

Към момента не се говори за министерски кресла и бъдещите министри – каква е причината според Вас и лично вие как виждате ситуацията кои и колко министерства ще им ГЕРБ и колко патриотите?

Чета за някакви формули. Явно ще се търси съотношение, което да отговаря на парламентарното им представителство. Нещо като 3 към 1. Това би трябвало да е логиката. Имената се пазят до последния момент, защото ще предизвикат определена емоция, която може да бъде както положителна, така и отрицателна. Имената винаги крият в себе си риск.

Основна тема на първите заседания на Народното събрание бе наличието на уран във водата в Хасково, а в последствие и в други краища на страната. Служебни кабинет, БСП и ГЕРБ взаимно се обвиняват – това ли е най-наболелият проблем на България или просто се отвлича вниманието на общността от други въпроси?

Проблемът не е маловажен. Въпросът е защо излезе чак сега? Говоренето по темата е много наситено и се преплитат версии, детайли, обвинения. Трудно се отсява истината в такава ситуация. Ние сме на едно от първите места по заболели от рак в света. Имаме епидемия. Трябва национална политика за борба с това заболяване и вкарване на най-съвременните модели, програми за вода, храна, въздух, профилактика. Ако се докаже, че са тровили хората и са го крили от тях, трябва да има политически лица и административни ръководители за дълги години в затвора. Категоричен съм за това.

Друга тема на разговори бяха служебните уволнения и назначения, заради което дори бе повикан на изслушване служебният министър-председател Герджиков. Как ще коментирате?

Служебният кабинет може да се определи като неадекватен, децентрализиран, хаотичен, задкулисен. Дори се репликират с патрона си, назначиха си кадрите от „котилото“, по думите на премиера. Не разбраха, че след като са минали изборите те са в оставка и при новото Народно събрание правилата са други. Кадровият подбор на Румен Радев е голямо разочарование и той трябва да каже нещо по този въпрос. Очаквахме военна дисциплина и ред, а получихме волунтаризъм и хаос.

За финал на нашия разговор кои според вас бяха водещите проблеми през изминалата седмица и какво ни очаква през следващите 7 дни?

През изминалата седмица беше старта на новото Народно събрание, коалиционната формула, продължаващите назначения на служебния кабинет. Следващата седмица по програма ни чакат консултациите на партиите с президента, връчването на мандата и имената на министрите. Като гледам каква линия започва да върви, със сигурност ще има 2-3 скандала – правителство, прокуратура, медии, олигархия, задкулисие… Нещо клокочи около политиката, но още няма ясни очертания, за да го определим.

Интервю пред Радио „Фокус“ – Пирин