Слонът, моят приятел ли разби площада във Видин (снимки)

Площад "Бдинци" загуби блясъка си през последните няколко години - счупени мраморни плочи и павета, пропадания и деформации има на различни места в центъра на Видин. И действително централната пешеходна зона се нуждае от ремонт.

На какво се дължи тази амортизация, след като 25 години настилката не беше мръднала?

Дали не на тези слонове, които преди 12 години и половина, през октомври 2003 г., направиха тур на площада и станаха атракция? Всъщност тогава в града гостуваше цирк, но нямаше кола с мегафон, за да го рекламира по улиците, а слоновете бяха използвани за жива реклама. Но не два, а цяло стадо слонове, да бяха тъпкали площада без почивка от 2003 г. до сега, нямаше да успеят да сторят това, което стана при последните две общински ръководства на Видин.

Съсипията на площада започна, когато той се превърна в място за стартиране на ралита и по него двигатели форсираха десетки коли. В добавка - качването на ТИР-ове и товарни бусове върху мрамора (кога да разтоварват техника за концерти, кога да зареждат със стока традиционното изложение) ускори разрушаването му. Снегорините с лопатите, включително и през тази зима, също направиха своето. 

С 99 хил.лв. площадът трябваше да бъде ремонтиран - поне това е записано в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. По приумица на предишната общинска управа, която бе продължена и явно ще бъде реализирана от настоящото общинско ръководство, този проект по неясни механизми се превърна в проект за 15 млн.лв. 

Така че ни чака площаден цикъл.

Въпреки протестите на архитектите и карамата на строителит и, въпреки подписката, която беше подкрепена от БСП.