Според Ф. Попов за изборното срутище на БСП били виновни ...умрелите

Изборното срутище на БСП не подмина и Видинска област и доведе до историческо дъно резултата в смятания за червен бастион Видински избирателен район.

БСП получи едва 8023 гласа! 

Това е наполовина по-малко в сравнение с резултата от 2017 г., когато имаше 16 422 гласа.

На пресконференция в БТА на 9 април, водачът на листата и вече избран за четвърти депутатски мандат Филип Попов посочи на какво се дължи. Виновни били... починалите през последните 4 години. В анализа си той казва дословно следното:

"Математически погледнато отливът на гласове е 8399 - над половината от гласувалите през 2017 г.

Всяка година в България умират около 108 хил. души, от които над 45 хил. са на възраст над 80 г., което показва, че електоралният кръг на БСП намалява, особено в област Видин. Населението в края на 2015 г. е 91 235 души, в края на 2019 г. то е 82 835. От 8400 починали 4100 са били на над 80 г., което ги прави потенциални избиратели на БСП, или поне 80 % от тях - грубо 3280."

Продължавайки със сметките, Попов стига до извода: 

"Статистиката е ясна. Починали са около 6 500 наши симпатизанти, над 1 300 гласа са подарени на паралелни на БСП партии от наши партийни функционери. Налице е отлив около 1000 гласа за новата шоу-партия... "

Извън умрелите, "Изправи се! Мутри вън!" и партията на Слави Трифонов, виновни за загубата на БСП във Видинско, според Филип Попов, били кой ли не и какво ли не, но не и листата, предизборният щаб и проведената кампания, която била "модерна и позитивна". 

В търсенето на виновници за изборното срутище на БСП, Попов недомислено се опита да скочи на бившия председател на БСП Михаил Миков и да го обвини, че в родния му град Кула БСП не била първа политическа сила. 

Само дето и в родното село на самия Филип Попов - с. Връв, резултатът на БСП е плачевен: 

БСП има само 49 от общо 157 действителни гласа, като първа политическа сила със 72 гласа е ГЕРБ-СДС. При това никой от съселяните на Попов не е гласувал с преференция за него!

На снимката: Попов с осмия в листата Йордан Татарски (бивш началник на политическия кабинет на Росен Плевнелиев в МРРБ)