Според нови находки цъфтящите растения се появили преди 240 милиона години

При сондажи в Швейцария са открити най-старите известни до сега фосили на предшествениците на цъфтящите растения. Тези красиво консервирани в продължение на 240 милиона години поленови зърна са доказателство, че цъфтящите растения са се развивали 100 милиона години по-рано, отколкото се смяташе до сега.

Цъфтящите растения са еволюирали от изчезнали видове, родственици на иглолистни, гинкови, цикасови и папратови. Най-старите фосили от цъфтящи растения са поленови зърна. Те са малки, здрави и многобройни, затова се вкаменяват по-лесно от листата и цветовете.

Непрекъсната поредица от фосилизирани цветни поленови зърна датира от периода на ранната креда, преди около 140 милиона години и по принцип е прието, че цъфтящите растения са започнали развитието си по това време. Но настоящото откритие документира полен от растения, подобни на цъфтящите, който е със сто милиона години по-стар, което означава, че цъфтящите растения може да са възникнали през ранния триас (преди 252-247 милиона години), или дори по-рано.

Много изследвания са се опитвали да изчислят възрастта на цъфтящите растения чрез молекулярни данни, но за сега не е постигнат единодушен отговор. В зависимост от базата данни и методите, тези преценки варират от триас до креда. Молекулярните оценки обикновено трябва да бъдат подкрепени с изкопаеми доказателства, но досега никой не е разполагал с изключително стари фосили на цъфтящи растения. Ето защо, според екипа изследователи, тази находка от периода на триас е от изключително значение.

Питър Хочули и Сузане Файст-Бургхарт от Университета в Цюрих изучавали вкаменелости, открити в Северна Швейцария и открили поленови зърна, които наподобявали поленови фосили от най-ранно известните цъфтящи растения. Чрез конфокална микроскопия с лазерно сканиране те получили триизмерни изображения с висока резолюция на шест различни вида цветен прашец.

В предишно проучване от 2004 г., Хочули и Файст-Бургхарт документирали различен, но със сигурност свързан с цъфтящите растения полен от средния триас, открит в проби от Баренцово море, на юг от Шпицберген. Пробите от настоящото изследване са открити на 3000 км. южно от тази област. Авторите смятат, че дори и най-предпазливите учени сега ще бъдат убедени, че цъфтящите растения са се развили много преди креда.

Как биха могли да изглеждат тези примитивни цъфтящи растения? По време на средния триас, Баренцово море и Швейцария са лежали в субтропиците, но регионът на Швейцария е бил много по-сух от областта около Баренцово море. Това означава, че тези растения са се срещали в много широк екологичен диапазон. Структурата на полена предполага, че растенията са били опрашвани от насекоми – най-вероятно бръмбари, тъй като пчелите са се появили 100 милиона години по-късно.

Източник: http://www.moraybeedinosaurs.co.uk