Станишев: Тези избори не могат да се сравняват с 2015 г., когато ГЕРБ мачкаха всичко. Сега БСП може да победи в 10-12 областни града

"Тези избори дават огромна възможност и шанс на БСП да възстанови позициите си в местната власт, - каза във Видин президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. - Не може изобщо да се прави сравнение с 2015 г., защото 2105 г. ГЕРБ бяха спечелили парламентарните избори, бяха силни и мачкаха всичко. Сега ние, като партия, сме 5 г. в опозиция - от 2014-та до сега. Всички много добре усещаме, че ГЕРБ са износени. Има умора, отвращение и гняв - хората се оглеждат за алтернатива и за промяна. И това е уникален шанс за БСП, който не бива да бъде пропускан, защото силата на една партия е местната власт. През 2015 г. имахме 900 съветници, 525 кметове на населени места и 60 общински кметове. Аз виждам реална възможност в тази политическа обстановка да увеличим кметове на общини на 120, в това число да спечелим в 10-12 областни града, общинските съветници да станат 1400. Имаме релен шанс за София с кандидатурата на Мая Манолова. За съжаление Варна, Бургас и Стара Загора правят изключение заради разделението в партията и изкуствените напрежения по места непосредствено преди кампанията. При всички случаи ние ще имеме ръст, но този ръст трябва да е такъв, че да даде ново самочувствие на БСП и нова база за парламентарните избори." 

Станишев заяви, че с новия ляв еврокомисар по регионална политика ще работи за пари за най-бедните региони: "В предишния мандат европейските социалисти последователно отстоявахме запазването и дори увеличаването на парите за кохезионна политика. Новият еврокомисар по регионално развитие е от нашето политическо семейство, от екипа на Антонио Коща, който преди дни спечели убедително изборите в Португалия. С Елиза Ферейра ще работим заедно за средства за най-бедните райони в Европа, където има най-голяма нужда от тях."