Ставали ли са видинчани турски заптиета?

Архивни документи показват, че видинчани са искали да стават турски заптиета и са кандидатствали за назначение в полицейските служби. Това стана ясно от презентацията на тема „Българи в османската жандармерия? Нови данни за Видин от 60-те години на XIX век.”  на доц. д-р Християн Атанасов от УниБИТ и Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”. Тя бе представена по време на Четвъртата международна конференция "Модернизационни тенденции в стопанския и културния живот на Видинско и Тимошко (ХVІІІ - ХХ век)", която се провежда днес и утре във Видин.

 

В архивите се съдържат препоръки за благонадеждност за постъпване на полицейска служба, написани за българи-християни. На конференцията бяха представени няколко Кефелет сенеди (поръчителство). Едно от тях е подписано от трима българи от гр.Видин, удостоверяващи честността и благонадеждността на полицейска служба (аскери забтие) Васил Стойчев, 40-годишен от гр. Видин, махала „Хаджи Спас”. То е с дата 1 май 1283 г. (13 май 1867 г.).

 

Дали обаче българи са се вливали в редиците на турската жандармерия, не може да се твърди с категоричност преди да се намерят списъци на заптиетата, поясни доц. д-р Атанасов.

 

В периода 1864-1868 г. русенският валия Мидхат паша прави опит за дълбоки промени на Дунавския вилает, при което българи масово навлизат в османските съвети по места. Не е изключено да е имало и приемане на българи в турската жандармерия, като това може да е била контрамярка на Мидхат паша срещу това, че по същото време българи предприемат четнически действия. Появата на българи заптиета би имало пропаганден ефект, допуска доц. д-р Атанасов.

 

Международната конференция се организа от Държавен архив – Видин, Община Видин и Русенски университет - филиал Видин.