Свободен достъп до музеи във Видин от 21 до 23 септември

С тази инициатива Община Видин се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират съвместно от Съвета на Европа и Европейската комисия. В периода от 21 до 23 септември ще бъдат отворени за посетители вратите на средновековната крепост “Баба Вида” и музей „Конака”, от 9:30 ч. до 17:00 ч.    

Целта на Дните е сближаване на гражданите, за да се постигне по-добро взаимно опознаване и разбирателство, въпреки различията между тях. А също така да се осигури по-голям достъп до наследството за всички и да се насърчават хората, включвайки се в грижите за неговото опазване и популяризиране.

За първи път Общината ще се включи в Международния ден на мира, който се отбелязва на 21 септември. Навсякъде в Европа по този повод ще забият камбани. Идеята е това, което искаме, да бъде популяризирано по време на Европейската година на културното наследство и да предадем на децата си ценностите на солидарността и мира.

Във Видин на този ден, от 19:00 ч. до 19:15 ч. звукът на камбаната на катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ ще оповести съпричастността на нашия град с инициативата.