Татяна Буруджиева: Хората от БСП одобряват ли унищожаването на външнотърговските дружества?

БСП вече месеци наред провежда изолационистка политика и сега жъне резултатите от нея, заяви в телевизионно интервю социологът Татяна Буруджиева.

"БСП можеха отдавна да внесат вот на недоверие, трябваше да търсят партньори в парламента и да имат такива в политиката. Трябваше да вкарат дебата за корупцията през вот в парламента, което поиска и президентът, но те изгубиха няколко месеца, а това трябваше да е преди да се приеме законът, за да има широки обсъждания. БСП не ползва възможностите, които има, а по-скоро създава пиарски и шумни мероприятия. Нямам обяснение защо е това, освен да е някакъв замисъл в главите на новото ръководство. Но ако видим изборните резултати, ще видим, че те не умеят да мислят стратегически. Пример е и кампанията в Габрово, където имаха рекордно ниски резултати. Маркетингът в политиката е текущ, а не се прави само по избори. Това обаче не се направи и нямаше сериозна кампания. Има сериозни слабости и си обяснявам това с възможностите, които имат от сегашното ръководство", коментира още Буруджиева. По думите й кампаниите на БСП са повече медийни, влизат в общественото говорене, но нямат реални политически резултати. 

"БСП имаха бюджет, който дори на конгрес представиха, а накрая този бюджет се прие за рекордно кратък срок, при това с толкова много депутати. А е имало случаи с по 40 депутати да бавят с дни дебата за бюджета. Грешка е, че Корнелия Нинова копира модела на Бойко Борисов и се опитва да прилича на него, но това не носи ползи и не впечатлява електората. Освен, че се показва едно медийно присъствие и отвореност на фона на предишната затвореност, което е факт и е добро, но е нужно и повече", категорична е социоложката.

По думите й постоянната конфронтация на Корнелия Нинова с всички й е донесло много удари, от които е понесла загуби и част от това е и случаят с "Техноимпекс". Буруджиева е категорична, че лидерката на БСП трябва категорично да заяви политическата си оценка на приватизацията от днешна гледна точка и да каже дали тя е в дисонанс с позицията на партията за приватизацията.

"Като си правила неща преди да станеш лидер, които не са приемливи от партията, след това трябва да направиш възможното да се слепиш с партията. Самите хора от БСП започнаха да се атакуват и да си припомнят кой и какво е измислил тогава. В крайна сметка одобряват ли унищожаването на външнотърговските дружества, които пък сринаха много компании. По този начин унищожихме редица производства, защото секнаха пазарите им. Корнелия Нинова трябва да каже каква е нейната позиция и съвпада ли тя с тази на партията, иначе ще губи все повече гласове и периферията й ще се стеснява", коментира още Буруджиева.

Нинова може да е вършила нещо, което е смятала за нормално тогава, но сега е част от БСП и е лидер и трябва да е ясно от чие име говори и работи - от свое или на партията, заяви още анализаторката. В противен случай по думите й партията ще остане само с твърдия електорат. 

"ГЕРБ получи комфорт, че има с кой да парира патриотите след изявлението на Доган. Те ще показват, че патриотите са им воденичен камък и няма да позволяват компромиси, каквито досега се налагаше да правят", обяви още социоложката.

Буруджиева бе категорична, че прогноза за завършване на мандата няма как да се направи, тъй като не може да се каже, дали хората няма да изгубят търпение във връзка със сметки, повишаване на заплати или нещо друго.

"Гражданите гледат джоба на политиците, а не политиците джоба на гражданите. Ако хората не чувстват, че са добре, дори да имат пари, това не гарантира стабилност. Важно е хората как се чувстват и това е нещо непредсказуемо. Освен това не се следят процесите в ценностната система и не е ясно.

Мога да кажа, че до Нова година няма да има изненади, защото хората се интересуват от семействата и здравето си в тези дни. 

Единственото успокоение за стабилността е, че българинът има традиция да не се излага пред чужденците и е малко вероятно по време на европредседателството от избирателите да бъдат предприети някакви стъпки", обобщи Буруджиева.