Театърът във Видин, който е по образец на Виенската опера, се нуждае от спешен ремонт

Сградата на драматичния театър "Владимир Трандафилов" във Видин се нуждае от ремонт, предаде Българското национално радио (БНР). Ронеща се мазилка в таванските помещения застрашава декорите, които се съхраняват там, а заради мухъл и влага дамската гримьорна не се използва.

Това е първата сграда в България, строена специално за сценични изкуства. Издигната е през 1890-1891 г. по подобие на Виенската опера и е паметник на културата.

"Сградата наистина е в ужасно състояние, защото от няколко години се чака одобрението за финансиране на цялостен ремонт на сградата на стойност над два милиона и нещо, но за съжаление до този момент проектът все още не е одобрен. Ако до една-две години не бъдат предприети спешни мерки, особено за ремонт на покрива, което е жизнено необходимо за тази сграда, и за ремонт на парното, просто с някакви временни ремонти и позакърпвания няма как дълго време да издържи", казва пред БНР директорът на театъра Ирина Флорова-Капелова.

В подобно аварийно положение са редица театрални зали, посочи миналата седмица служебният министър на културата Рашко Младенов. Той даде пример със столичния Музикален театър, който бил пред срутване, и Русенската опера, чийто покрив капе въпреки извършен преди 5 години ремонт. В критично състояние във Видин са и останките на някогашната синагога, също паметник на културата.