Телефонният измамник Нешко от Арчар завлече баба с 9 000 лв., измъкна се с условна присъда

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Видин, съдът призна за виновен Нешко Петров (на 23 годиниза извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. С присъда от 23.03.2017 г. му е наложено наказание от две години „Лишаване от свобода“ с изпитателен срок от четири години. Той е осъден и да заплати на пострадалата Р.Б. сумата от 9 000 лева за причинени имуществени вреди.

На 18.02.2015 г. Р.Б. била сама в дома си в с. Гъмзово, обл. Видин, когато на домашния й телефон позвънила жена и с плачещ глас произнесла думите „Майко, счупих си крака“. Веднага след това се обадил мъж, който се представил като специалист по ортопедия „д-р Николов“ и й казал, че кракът на дъщеря й е счупен на четири места. Той обяснил на притеснената жена, че проблемът е много сериозен и няма да се слага гипс, а ще направи на дъщеря й операция, при която ще бъдат сложени „златни пирони, за да не остане в инвалидна количка“. „Докторът“ казал на Р. Б., че за тази цел тя трябва да заплати десет хиляди лева, които след това ще й бъдат върнати от Здравната каса. Жената отговорила, че има само девет хиляди лева, на което той отвърнал, че отива да оперира, а тя да не затваря телефона.

Два часа обезпокоената майка чакала със слушалката на ухото, след което мъжки глас й съобщил, че операцията е минала успешно, на дъщеря й са сложени четири златни пирона и оставало да сложат шина.

След това „д-р Николов” заявил, че ще изпрати човек, на когото Р.Б. да предаде парите, като попитал в какви банкноти ще бъдат те. Тя отговорила, че има 29 броя по 100 лева, 77 - по 50 лева и другите били по 20 лева. Тогава мъжът я накарал да му продиктува номерата на банкнотите от по 100 лева и тя го сторила. След това била накарана да направи същото за банкнотите от по 50 лева, но „д-р Николов” изведнъж я спрял. Той казал на жената да отиде до центъра на селото, където щял да я чака човек и я разпитал как ще бъде облечена.

Р.Б. сложила всичките пари в найлонов плик и тръгнала към центъра на селото, където я чакал подсъдимият Петров. Тя му дала подготвената сума, след което той й казал, че „д-р Николов” иска да разговаря с нея по телефона, като в разговора жената потвърдила предаването на девет хиляди лева.

На следващата сутрин, отново на домашния телефон на Р.Б., се обадил „докторът“, който заявил, че парите били изчезнали. Мъжът й казал, че този, на когото тя дала парите за операцията на дъщеря си, се казвал Нешко. В допълнение той съобщил подробности за въпросното лице: има синя кола „БМВ”, живее в село Арчар, където има кафе - бар, баба му се казва Ангелина, а майка му Илияна е в Италия. Били й продиктувани и номерата на два мобилни телефона. След този разговор измамената жена се обадила в полицията.

В съдебно заседание прокурорът от Районна прокуратура – Видин пледира за налагане на ефективно наказание „Лишаване от свобода“ на Петров. Съдът постанови условна присъда, поради което същата ще бъде протестирана пред Видинския окръжен съд.