Тенерифе – Земя на Бялата планина, чийто вкус можете да усетите и у дома

Любителите на приключения обикновено търсят поне 5 аргумента, заради които да грабнат раниците и да поемат към избраната посока, но има много повече причини, които карат туристите от цял свят да харесват Тенерифе.
Той е най-големият от Канарските острови. Един от основните аргументи да бъде толкова посещаван целогодишно, е климатът, заради който е наричан Земя на вечната пролет. А на езика на гуаранчите, коренното население, Тенерифе означава „бялата планина“.
Островът е известен с това, че може да предложи маршрути за всеки вкус: има вулкан, но и фантастични плажове, прекрасни природни паркове с красиви гледки и невероятна растителност, като Драконовото дърво, Дървесното глухарче и други необичайни видове...
На острова се предлагат разнообразни развлечения. Но едва ли допускате, че там може да си купите непрестижно, на пръв поглед, каменисто парче земя и да се окажете горди собственици на пещера, с просторен апартамент и с още по-голяма пещерна дискотека! Каква е храната на Тенерифе? А напитките?
Ето няколко рецепти, които можете да си приготвите сами.
Баракито (традиционното кафе, както се пие там)
Продукти: 100 мл сварено кафе, 20 мл кондензирано мляко, 30 мл обикновено варено мляко, 20 мл ликьор, коняк или бренди, мляна канела – на върха на лъжичката, 5 г настъргана лимонова кора.
Приготвяне: На дъното на чашата първо поставяте кондензираното мляко, след това 20-те мл алкохол. Внимателно на тънка струя изливате кафето, което предварително сте сварили, както сте свикнали. Млякото се разбива на пяна и се слага внимателно най-отгоре. Поръсва се с канела и по ръбовете – с лимонова кора. Внимава се много в лимоновата кора да не попадне лимонов сок. Тънкостта в приготвянето е да не се пресекат продуктите. Кафето баракито обикновено се пие без захар. Ето още от романтичната и приятна атмосфера на Тенерифе, в разказа на пътешественика Георги Христов.
Салата с кускус
Продукти: 3 дози кускус, 1 тиквичка, 1 патладжан, 1 червена чушка, 3-4 гъби, 1 стрък праз или лук, 100 гр. сирене „Фета“, салвия, зехтин, сол
Приготвяне: Кускусът приготвяте по указанието на пакета. Зеленчуците нарязвате на дребни кубчета.
Запържвате в зехтин до омекване и смесвате с готовия кускус. Добавяте нарязана на дребно салвия или друга подправка според вкуса ви. Разбърквате добре, заливате с още зехтин ако е необходимо, слагате в сервизна чиния и поръсвате с натрошено сирене Фета.
Патладжани с кайма
Продукти: 400 гпатладжани, 200 г домати, 500 г кайма, 50 г кромид лук стар, 100 мл олио, 1 ч.л.сол, 1/2 вр. пресен магданоз
Приготвяне: Срежете патладжаните на две по дължина. Издълбайте вътрешността им с лъжица. Запържете лука в олиото, прибавете вътрешността, каймата и подправките (черен пипер и чубрица). С готовата смес напълнете патладжаните и ги наредете в тава. Около тях сипете настърганите на ренде домати. Запечете във фурната. Украсете с магданоз и поднесете с кисело мляко.