Трима са реалните кандидати за кмет на Видин

Десет кандидати за кметове на Община Видин са регистрирани в Общинската избирателна комисия, но изборите реално ще са между трима - Любомир Георгиев от БСП, Огнян Ценков от ГЕРБ и Цветан Ценков от СДС, като първите двама са с най-големи шансове да отидат на балотаж.

Любомир Георгиев е директор на Английската гимназия във Видин и е бил общински съветник от гражданската квота на БСП през последната една година.

Огнян Ценков бе кмет в мандат 2015-2019 г.

Цветан Ценков е бил депутат от НДСВ. През 2011 г. бе кандидат за кмет на коалиция "Преображение за Видин" и стана трети. В мандат 2015-2019 бе зам.-председател на Общинския съвет.

Останалите седем кандидати нямат особени шансове за успех и участват или на олимпийския принцип заради самото участие, или за да съберат поне гласове за съответната партийна листа за общински съветници, или за да разпилеят гласове и така да помогнат на един и да попречат на друг от кандидатите в първата тройка.

Четирима от тях вече са участвали в управлението на местно или национално ниво.

Бившият депутат в 43-тото НС Иван Иванов сега е кандидат на коалиция ВМРО-БНД, но е бил кандидат за кмет на Видин и през 2007 г., когато се е явил от името на коалиция "Бъдеще за Видин" и е получил 171 гласа.

Бившият кмет Герго Гергов (мандат 2011-2015), който на предишните избори през 2015 г. се провали още на първия тур като независим кандидат, а на балотажа подкрепи ГЕРБ, сега се явява от името на местна коалиция Политическа партия "Атака". 

За десни гласове ще се бори кандидатът на "Демократична България - Обединение" - бившият зам.-кмет Иван Перчински, който беше в екипа на Иван Ценов.

Кандидат на ДПС е Красимир Асенов, който е досегашен зам.-председател на Общинския съвет във Видин в мандата 2015-2019 г. 

Ненчо Нешев е кандидатът на "Възраждане".

Кандидатът на "Българска социалдемокрация" Богдан Гешев е бил кандидат и на миналите избори и е получил под 100 гласа.

Венцислав Димитров е издигнат от Партия на зелените.