Учени изследват загадъчен сръбски връх пирамида на 40 км от Видин

Само на 40 км от българо-сръбската границата, в сръбската планина Ртан, се намира загадъчен връх, който в еднаква степен вълнува учени, метафизици, футуролози и обикновени хора. От пръв поглед връх Ртан привлича с формата си на пирамида, а който веднъж е стъпил на него и е усетил необикновеното му влияние, задължително започва да размишлява какво всъщност е това място. От Видин разстоянието е малко над 100 км.

През 2012 г., когато не малка част от човечеството бе обхваната от истерия, че на 21.12.2012 г. ще настъпи предреченият в календара на маите край на света, се смяташе, че връх Ртан ще оцелее след апокалипсиса. За спасителната планина писаха световните медии и хотелите в района бяха препълнени. Тогава дори бе тиражирано, че Артър Кларк познавал отлично мястото и дори го наричал "пъпът на света".

Планината Ртан е част от Южните Карпати, не е голяма и най-високият й пирамидален връх е само 1 560 метра. Дали той е дело на природата или древна пирамида, е най-често задаваният въпрос, който между реалността и мистерията още чака приемлив отговор.

За мнозина идеалната геометрична форма на пирамида няма как да бъде образувана по естествен път под влиянието на природни сили. При това с озадачаващите пропорции на Ртан - северният ръб е дълъг 3 км, югоизточният е наполовина по-малък - 1,5 км, югозападният на свой ред също е наполовина по-малък от втория - 750 м. Съотношението между тях е 4 към 2 към 1, а точно такова е съотношението и между надморската височина от основата на всяка рамо до надморската височина на върха - най-дългото рамо тръгва от надморска височина 1 000 м, второто - от 500 м, а най-късото - от 250 м.

През годините назад са правени различни изследвания, които категорично доказват, че

планината излъчва електромагнитни вълни 28 kHz,

нискочестотни звукови вълни и ултразвукови вълни.

През последните десетина години Ртан е обект на системни проучвания от различни изследователски екипи, които се организират от Центъра за изследване и екология "Духът на Ртан". Само през 2013 г. центърът е провел пет изследователски експедиции и научни конференции, последната от които в края на декември.

Най-интерсни са резултатите от така нареченият "Ртан експеримент 2013", проведен от 2 до 11 август 2013 г., в който са участвали 20 учени от Канада, Русия, Англия, Италия, Финландия, Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина. Главният експеримент е продължил 60 часа под ръководството на проф.д-р Слободан Миздрак от Загреб, а използваната за него апаратура е била с тегло 500 кг. 

Резултатите още не са публикувани, но предварителното заключение е, че Ртан е феномен, който изисква провеждането на нови експедиции и международният екип ще продължи работата си по разгадаване на тайната му.

Центърът "Духът на Ртан" обаче огласи в съобщение до медиите някои от измерванията по време на експедицията. Проф.Миздрак за пореден път доказва, че от върха се излъчва постоянна електромагнитна вълна с честота 28 kHz. В същото време проф.Паоло Дебертолис от Италия измерва на върха звукови вълни с ниска честота от 22 Hz, като звукът може да се чуе от човешкото ухо и наподобява дишане.

Звуковият инженер и специалист по анализ на инфразвук и ултразвук Хейки Саволейнен от Финландия засича в първите записи сигнал с честота 40 kHz в подножието на северния склон.

Електроинженерът Горан Марянович пък установява в подножието на Ртан два до три пъти по-силно електрическо поле от средната стойност и в същото време на няколко пъти инструментите показали липса на електрическо поле. 

Какъв е източникът на документираните електромагнитни и звукови вълни и къде се намира той, са въпроси все още без отговори. Докато те не бъдат намерени, остават спекулациите, най-популярните от които са, че в недрата на планината има древна пирамида или извънземен кораб. Допълнителна доза мистика внася и фактът, че около върха на Ртан почти винаги има облак, който в слънчеви дни прилича на ореол. 

Силата на това място е открита още преди столетия, когато в района са бали построени девет манастира, от които до днес са запазени три.

Мистерията на върха и сега привлича хиляди планинари и всяка година се правят масови изкачвания - едно през лятото и второ през зимата около Рождество Христово, което сърбите отбелязват на 7 януари.