В БСП се връщат стари родове с династичните си привилегии

Виждам зад новите лица стари мисли, коментира в интервю за "12+3" през миналата седмица политическият анализатор Валентин Вацев. Дали в сянката на хора като Елена Йончева няма да се скрие поредният Вигенин или Ангел Найденов?

В БСП виждам дълга тенденция, която си пробива път. Важни имена на важни родове са представени там. Пръждосват се политически ветерани, връщат се стари родове с династичните си привилегии. БСП е партия на старите елити. Аз съм привърженик съм на меритократичаните елити - на онези, които са заслужили привилегиите си. Това, че дядото е бил известен революционер, не значи, че внукът става за нещо. Всяко поколение трябва да се докаже отделно, подчерта анализаторът.  

Живеем във времена на хора с двойна биография. Днешната представа за живота е компютърна игра, в която можеш да направиш рестарт. Очаквам серия от рестарти, каза още Вацев.

Той смята, че е възможно да се правят избори пак. Днешният политически елит вече няма ресурси за легитимация.

Виждаме ярки лица, където радват окото, но българският елит е амортизиран от 20 години безотговорно съществуване.

Ще се радваме на ярки лица - демократи и партриоти. ДОСТ ще се развива само, за да дразни Доган, а Христо Иванов - майка си, отбеляза Вацев.

Има налудна идея, че ако имаш торба пари, можеш да си купиш власт. Идеята за превръщане на парите във власт и властта в пари е катастрофа, смята анализаторът.

Европеидните елити са тотално делегитимирани.  Европеидният елит на България е дълбоко антинационален, той търгува с национален суверенитет и получава дивиденти от Брюксел, каза още Вацев.

Новият контраелит на България - това са хора, които са освободени от догмите на фалшивото ляво и дясно. Има такиво хора. Големият проблем на превръщането им в елит е ниската степен на образованост. Но бил ли е образован Стамболов? Властта не се купува и продава, тя се заслужава, каза още Вацев.

Когато един американски държавен служител отива в България с цел да се бори с хибридния путинизъм, това е дебилизъм. От шестте класи американски дитпломати първата отива в Париж, Лондон, Токио и Москва. Ние можем да се надяваме на пета класа, смята Вацев.

Цялото интервю може да чуете тук