В помощ на болницата: здравното министерство дава пари за ремонт и апаратура, общината покрива задължения за 400 000 лв.

Общинската администрация подготвя предложение до Общинския съвет, с което в бюджета на Общината за 2023 година ще бъдат предвидени 400 000 лв. за изплащане на задълженията на МБАЛ „Света Петка“ за местни данъци и такси. То ще бъде внесено за гласуване още на следващото заседание на ОбС – Видин, съобщиха от пресслужбата на Община Видин.

Министерство на здравеопазването ще осигури финансов ресурс за ремонта на детското отделение, както и за закупуване на апаратура, която е необходима за отделенията по ушно-носно-гърлени болести и по очни болести. Този ангажимент е бил поет от служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който лично пристигна във Видин и бе запознат подробно с текущото състояние на областната болница.

На 29 декември 2022 година в Областна администрация – Видин бе проведена среща, на която бе обсъдено състоянието на болничната помощ в областта. Участие в нея взеха областният управител Огнян Асенов, кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, изпълнителният директор на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова и директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Владимир Вълчев.

След срещата областният управител, кметът на Общината и изпълнителният директор на МБАЛ „Света Петка“ изпратиха писмо до Министерство на здравеопазването. С него бе поискана среща с представител на ведомството, която да се състои преди приемането на новия Национален рамков договор за медицинските дейности. Реакцията от страна на Министерство на здравеопазването бе изключително бърза и адекватна, се казва в прессъобщение на Община Видин. На 6 януари във Видин пристигна лично министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, придружаван от зам.-министър д-р Александър Златанов. Те проведоха среща с ръководството на видинската болница, на която присъства и д-р Цветан Ценков.