В Сърбия откриха мавзолей на римски император

Сръбските археолози са открили по време на разкопките в древния римски град Виминациум (в източната част на страната, близо до град Костолац) голям мавзолей, за който се смята, че принадлежи на римски император, най-вероятно на Марк Аврелий Карин, предава РТС.

Сградата се намира близо до редица богати погребения от древноримската епоха, а за високия статут сочат откритата мраморна глава с лавров венец – символ на императорската власт. Още едно доказателство за високия статут на гробницата са следите от Damnatio memoriae ( „проклинане на паметта“ – лат.), особена форма за посмъртно наказание, използвана в Древен Рим към узурпаторите на властта или опетнилите се с позор императори.

„Датираме мавзолея от 3 век след н. е. той несъмнено представлява последния дом на човек с особено висок ранг. Има указания, че Damnatio memoriae, когато напълно предават на забвение всички имена и постижения на човек, единствено когато става дума за императори“, съобщава ръководителят на разкопките Миомир Корач.

Според историята през III век от н. е. в Римската империя има много самопровъзгласили се императори, узурпирали властта. Но със сигурност се знае че Damnatio memoriae е обявено за Марк Аврелий Антонин Хелиогабал (204 – 222 г.), Марк Емилий Емилиан (207 - 253), а също така за Марк Аврелий Карин , който управлява между 283 и 285 г.

В борбата за власт Карин пристига в Мизия, където армиите му се срещат с бъдещия император Диоклециан и в сражение при река Морава е разбит.