Ваня Добрева пред Канал 3: В БСП се осъществява преврат. Искат да пеем "Осанна" на председателя

Проф. Ваня Добрева е зам.-председател на БСП-София, член на Националния съвет на партията. Депутат от БСП в 41 и в 42 НС, където оглавява комисията по образование. Зам.-министър на образованието в кабинета на Сергей Станишев. Филолог, литератор, преподавател в УНИБИТ и в ЮЗУ "Неофит Рилски", д-р на филологическите науки.

- Г-жо Добрева, не мина Вашето предложение. Гласуването показа две към едно съотношение в полза на привържениците на линията на лидера?

 - Не бих казала, че се делим на привърженици и на отрицатели на председателя на партията.  БСП, през последните години е гарант за демокрацията в българското общество. Неслучайно в устава си партията защитава своите основополагащи принципи. Това ме накара да се противопоставя на избирането на председателя от партията, а не от конгреса, защото подобен акт е форма на квазидемокрация, която подготвя диктатурата на една личност – тази на председателя. Така се слага край на колективното начало, на базата, върху която функционират партийните структури.  

А имаме и спомени от други периоди, които са свързани с тоталитарното управление, с тенденциите към авторитаризъм - неща, които бяхме отхвърлили. Неслучайно през 2012 г. вкарахме в устава текст, според който и председателят на Националния съвет е ограничен в два мандата. През месец февруари тази година, непосредствено преди предсрочните парламентарни избори, бяха гласувани изменения на сега действащия устав и едно от тях, под формата на разширяване на демокрацията,  гласи, че председателят се избира от цялата партия, текст, който и тогава, и сега настоявам да бъде приеман. Появяват се два тежки проблема. Когато председателят го избира цялата партия, което звучи наистина демократично, се оказва, че му се осигурява безкронтролно и комфортно управление. Означава също, че председателят, ако направи крупни грешки, няма кой да го санкционира. Няма колективно начало, няма възможности за реализиране на колективната воля. След избора от партията председателят ще фокусира в себе си страшно много власт в ущърб на колективните партийни органи.

- Да, но Нинова казва, че това се прие с голяма подкрепа. Какво се случва сега, че се иска обратната промяна?

- Както казах, добре е, че все още тя не се възползва от тази уставна промяна. Ако приемем хипотетично, че Нинова наистина е енергичен ръководител, със способности за самоконтрол и не се поддава на властнически амбиции, каква е гаранцията, че нейният наследник няма да бъде фигура, изключително обсебена от идеята за власт. Нямаме гаранция, че следващият председател няма да се възползва от уставното положение и да наложи  партийна диктатура. И ще си повярва, че е непогрешим, защото това казва образът в огледалото и близкото обкръжение. Такива са мотивите, които ме накараха в поредица от статии  да предложа  председателят да не бъде издиган над колективните органи на партията, над Националния съвет и Конгреса. Моето предложение, още в периода на Сергей Станишев, беше председателят на партията да го избира Национален съвет, имайки предвид, че НС и председателят  трябва да стоят  на едно равнище. В никакъв случай не възнамерявам, че стопирам  енергията на председателя. Просто трябва да имаме предвид, че БСП е реализирала себе си върху други начала.

- Искате да кажете пръв сред равни да бъде партийният лидер - нещо като председателя на парламента и депутатите?

- Точно това имам предвид - пръв сред равни. И не виждам нищо обезпокоително в такава тенденция. Не мога да разбера и да си обясня какво ще донесе на БСП превръщането в лидерска партия. Зададох този въпрос на заседанието на конгреса и през месец февруари, не ми беше отговорено. Не разбирам и устрема да бъде по този начин, чрез уставни текстове, осъществен преврат в БСП. И вместо демокрация, вместо колективно начало всички ние да пеем "Осанна!" на председателя.  

- Да, но два пъти повече от хората, които Ви подкрепиха, мислят обратното.

- Надявам се, че те още не могат да осъзнаят докрай за какво става въпрос. На тях много им се ще да се харесат на Нинова и на нейното обкръжение. Неслучайно един от делегатите от софийската ни организация, когото уважавам, ми възрази: "Това е демокрацията!". Той смята, че е демократично да избира пряко председателя. Но аз мисля, че дискутираме политически въпрос с огромно значение, а не просто устава. 

- А има ли наченки на вождизъм, според Вас?

- Този текст в устава създава такива предпоставки. Още повече, че Нинова, енергичен, инциативен и борбен ръководител, вече даде примери за несъобразяване с мнението на Националния съвет. Що се отнася до сегашното заседание на Конгреса, аз съм един от членовете на Националния съвет, които не подкрепиха неговото бързо свикване, защото смятам, че е несериозно за две седмици да бъде изработена алтернатива за България.

- Но ето сега Нинова ви опонира - тя изправи до стената 9 човека, чиито изказвания цитира, и посочи, че те не са цялата партия, а залата я аплодира.

- По-достойно щеше да е, ако бяха назовани поименно тези 9 човека. Вместо да се цитират текстове от стенограма на Националния съвет, чието заседание беше закрито. Също така е важно, когато се споменават техните имена, да не бъдат лепени етикети като вредители на партията, защото това е знак за самозабравяне и безконтролност на председателя – автократ.

- Те бяха обвинени в сделка с ГЕРБ и че са тръгнали на поход срещу ръководството не заради нейната личност, а за да променят посоката на партията, тъй като не са получили постове и депутатски места.

- Поставяте много важен въпрос. Не бива да се впускаме по повърхността кой не харесва Нинова или кого Нинова не харесва. Става дума за големите въпроси, по които този конгрес можеше да се произнесе. Например, конгресът можеше да дебатира добре ли е БСП да остава в пълна изолация, както е в този момент, или би могла да търси партньори, които също искат да измъкнат България от блатото на демографската, икономическата и социалната катастрофа. Аз също смятам, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна, особено след последния доклад за национална сигурност, в който Русия бе посочена като основна заплаха. Това е разделителна линия, която ние няма как да пренебрегнем. Но заедно с това има въпроси, по които може да се постигне съгласие – въпроси, свързани с националния ни интерес, с ЕС, с културната ни идентичност, със защитата на кирилицата като българска азбука. По тези въпроси трябва да търсим разбирателство и да информираме българските граждани! Не става въпрос задкулисно да се съберат няколко субекта в една стая и да се договарят, а става въпрос пред погледа на медиите да се знае, че сляпата конфронтация не води до нищо добро.

- Вие ще продължите ли да предлагате промяната в устава за избора на лидера от конгреса?

 - Ще продължа. И се надявам, че и Корнелия Нинова следващия път ще разбере какво точно предлагам, че не е атака срещу нея. Ще разбере, че тя самата печели от засилване на колективното начало и на корективите. Защото един човек без коректив много по-бързо стига до провал, отколкото хората, които са консенсусни и могат да се обединяват. А лидерът, освен че върви напред и първи поема ударите, трябва да е и фигура, която обединява.

- Тя ви нарече мощна армия, която е зад гърба й.

- Как зад гърба й? Партийният лидер, разбира се води напред своите съмишленици. Но трябва да знае, че не само той единствен понася ударите, обикновено ги поемаме всички. БСП винаги е била силна, когато концентрира и събира интересите и съвестите на огромната част от българския народ.    

- Залата обаче скандираше не БСП, а името на Корнелия Нинова след речта на лидера.

-   Няма лошо в това. Същата зала преди време посрещаше с овации Сергей Станишев и Михаил Миков. Вероятно постоянно ще има другари, склонни да се харесат на председателя. Ето защо смятам, че е изключително важна промяната на устава. Ние сме човешки същества, някои от нас прекалено безхарактерни и услужливи, склонни сме да бъдем ухажвани, особено жените сме щастливи, когато се харесваме и много често се гледаме в огледалото. По тази причина е необходим коректив.

- Поздравиха ли Ви съпартийците в кулоарите за предложението, или Ви разкритикуваха?

- Реакциите са смесени. От една страна, те знаят, че аз не съм представител на ярката опозиция. Имам обаче собствено мислене, като личност, който се занимава с интелектуална дейност, Нормално е да има хора, които да са притеснени, че се пипа светостта на председателя, свързвайки този член в устава само с личността на Корнелия Нинова. Други смятат, че правилно съм постъпила. Но всички са гласували.

- Свърши ли конгресът веднага след речта на Нинова, в която разгроми опонентите?

- Смисълът на този конгрес вероятно ще го формулират онези, които дадоха идеята за него.

- Защо единствен Мерджанов от засегнатите се разпозна в думите на Корнелия Нинова? Не е ли пък по-достойно да й отговорят в залата на конгреса, а не по телевизиите?

- Има ситуации, когато казването на истината е по-важно от средствата за нейното тълкуване и разпространение.