Вартан Папикян към кандидатите за депутати: Гнуся се от вас!

"Гнуся се от тези кандидати, писнало ми е от тях. Те не заслужават да дишат въздуха на Видин, не заслужават да стъпват по земята на този град, не заслужават да бъдат в Народното събрание", заяви на пресконференция Вартан Папикян, член на инициативния комитет, който ще агитира на предстоящите избори да се гласува с квадратчето "Не подкрепям никого".

Независимо дали във Видински избирателен район ще гласуват 10 000 или 50 000 души, в парламента ще бъдат изпратени четирима депутати. Може да имаме избрани и с по 1 000 гласа и дори с 400-500 гласа, какъвто случай е имало на предходни избори, припомниха от инициативния комитет.

"Системата е такава, че ще изпратим четирима, независимо от нашето мнение. В партийно-листовата система кандидатите са посочени от партийните централи, даже не и от партийните организации и хората тук. И тези депутати ще отидат в парламента да представляват партийните си лидери, които са ги избрали", каза Росица Кирова.

Тя цитира и имената на водачите на листи, които от години са в политиката и са били депутати, общински съветници, областни управители и които не трябва да бъдат подкрепяни - Владимир Тошев, Филип Попов, Росен Живков, Станислав Анастасов, Вили Лилков, Момчил Станков. 

Според д-р Цветан Ценков, настоящите кандидати, които и досега са участвали в управлението на национално или местно ниво, с нищо не са допринесли за благото на Видинския край, а са го "затапили".

Тези, които сега вярват в обновяването на партиите и на листите, много скоро ще разберат, че са се лъгали, защото системата позволява на партийните елити да упражняват контрол върху народните представители и няма никакво значение кого ще сложат отпред, смята Кирова.

Бившият директор на ОУ "П.Р.Славейков" Катя Трифонова и директорът на Професионалната гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева също са сред защитниците на тезата, че трябва да се смени системата. 

Целта на инициативния комитет е хората да разберат, че имат опцията да гласуват с "Не подкрепям никого" и по този начин да дадат ясен знак на следващия парламент, че трябва да промени изборното законодателство, да се саморазпусне и да се проведат нови избори по мажоритарна система, каквато е волята на 2,5 млн. българи, подкрепили въпросите на референдума на 6 ноември 2016 г.

В разяснителната кампания ще бъдат използвани всички разрешени от закона средства и от "Единни за промяна" отправиха покана към водачите на листи да участват в публичен дебат.