Велислава Дърева: С ограничението от 12 г. днес не биха могли да бъдат депутати Димитър Благоев, Георги Кирков, Стефан Продев...

Ако нормата за ограничаване на депутатските мандати бъде приета, това означава, че не би било възможно по никакъв начин днес да бъдат народни представители Димитър Благоев, Георги Кирков, Стефан Продев, Александър Лилов и много други, които са били повече от 12 години депутати. Това посочи в изказването си пред 49-ия конгрес на БСП Велислава Дърева.

Тя бе категорична, че не може да има вечни депутати, но има критерии и те не могат да бъдат формални, а да се оценяват професионализма, експертността, почтеността. „Мен не ме интересува колко време някой е бил в Народното събрание, а какво прави там – това е най-важното, защото някой може 100 години да е в парламента и пак да не му знаем името”, каза журналистката.

Тя припомни, че такова ограничение би било противоконституционно и попита, ако бъде прието, от кога влиза в сила.

„Всички знаем, че един закон влиза в сила, когато той бъде приет  и че действа занапред. Питам – защо при нас преди да е приета тази норма, тя вече е в действие със задна дата и това беше указание на Националния съвет до общинските и районните конференции като препоръка, когато предлагат кандидати”, попита Дърева.

Тя зададе и въпрос отнася ли се това ограничение и за евродепутатите, общинските съветници, кметовете, за гражданските квоти и коалиционните партньори.