Видин е първия град, в който стъпва Фердинанд

Историците твърдят, че Монтана - бившето селище Кутловица, е първото място, където цар Фердинанд I се отбива след пристигането си в България през 1887 г.

Темата за Фердинанд, управлявал в България през 1887-1918 г., е сред интересните в историята, особено за жителите на града, носил неговото име от 1891 до 1945 г.

“Цар Фердинанд обаче не слиза с кораб в Лом и не пътува с карета за София през Кутловица и Берковица, както е отбелязано в някои издания, а истината за пристигането му в България през 1887 г. е твърде различна”, твърди историкът Йордан Герасимов от Монтана, цитиран от "24 часа".

На 30 юли 1887 г. на Дунав, в устието на р. Тимок, корабът “Ориент”, с който пътува Фердинанд I, е посрещнат от яхтата на бившия български княз Александър I Батенберг. Тук Фердинанд е приветстван от тримата регенти начело със Стефан Стамболов и след оттеглянето му в салона на кораба облича генералска униформа.

Привечер е посрещнат с 500 топовни салюта в старата българска столица Видин, където са управлявали последните владетели на Втората българска държава, и прочита написан на френски език Манифест към българския народ. В отговор се изказват първият български екзарх Антим I, регентите, министър-председателят Васил Радославов и др. Вечерта около кметството е сложена вечеря с шампанско за официалните лица, а край реката са разположени огньове и множество посрещачи от цялата околност.

На следващия ден княжеският кораб продължава своя път по течението на река Дунав. На брега при Козлодуй е пресъздадено слизането на Ботевата чета, а музика оглася района с “Шуми Марица”.  

По своя път корабът спира съвсем за малко в Лом и Оряхово и повече в Свищов, където князът е посрещнат със 101 топовни салюта. Особено тържествено е посрещането му в Русе - европейски град, който по своята уредба и богатство превъзхожда столицата София. Тук князът пренощува, след което отново се връща в Свищов и оттам с кортеж се отправя към старопрестолния град Търново, приветстван от многобройни поданици.