Видински учител обиколил света пеша и без пари за 3 години и 9 месеца

Видинчанинът Рачо Миланов, койтоот няколко години поддържа Фейсбук страницата "Старият Видин", наскоро попада на любопитна история и снимки на пътешественика-българин. Споделя я на страницата със следния текст: "Видинлия - околосветски пътешественик!
Според тази картичка, издадена около 1907 г. видинският учител Х. Ж. М. Николов за 3 години и 9 месеца е изминал 62 000 километра през Европа и Африка. Целта на пътешественика е да обиколи света за около 12 години - от 1903 до 1915 г. Историята звучи като фантастика и вероятно това е първият българин, тръгнал да обикаля света. Моля, ако някой е чувал нещо за този човек и неговото пътешествие, да коментира. Това H. J. дали са инициали или е съкращение от "Хаджи"? Също моля някой с добри познания да преведе точно текста от гърба на снимката, който е написан на няколко езика."

На молбата за превод откликва Александър Маринов, който публикува текста на български: "Единствената цел на моето пътешествие е да изучавам природата, както и порядките и обичаите на обитателите на страните, през които преминавам. Предприех това пътешествие без пари, разчитайки единствено на помощта на почтени хора. Тази картичка с моя портрет, ще служи за спомен от моето посещение във вашата Страна. 1903 г. Моето пътешествие ще приключи през 1915 г. H.J.M. Nikoloff. Учител във Видин /България/".

Предполага се, че инициалът H. пред името на учителя-пътешественик означава "Хаджи", защото е бил на хаджилък на Божи гроб, смята Рачо Миланов, цитиран от сайта novini.bg. За първия българин-пътешественик, тръгнал да обикаля пеша и без пари света, сведения се намират дори и в американския вестник "Вашингтон таймс" от 1908 г. В своя брой от 26 - петък, месец юни 1908 г ., на 9 страница вестникът публикува материал за пътешественика, заедно с неговата снимка.

Данни за българина се откриват и във френски колекционерски сайт за пощенски картички. Картичката е с неговия лик и текст, отново на четири езика. В текста под тази картичка е записано, че пътешествието приключва през 1913 г. Видинският краевед Рачо Миланов продължава да търси още информация за първия българин-пътешественик. Опитва се да открие още неща за него и да разкаже за видинския учител, изминал преди повече от век, пеша и без средства, 62000 км по света.

Снимка: Старият Видин / Old Vidin