Видовден за Пламен и неговите приятели

"Не е драматично БСП да загуби двама депутати - по-добре да запазим чистотата си, както обещахме на повече от 1 млн. български избиратели." Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП, след като ЗС „Александър Стамболийски“ взе решение да излезе от коалиция "БСП за България". Той посочи, че в определени общини съветниците на ЗС „Александър Стамболийски“ работят заедно с ГЕРБ и подкрепят техните мнозинства, като даде пример с общините Пловдив, Видин, Тунджа, Средец, Созопол.

Във Видин съветниците-земеделци са Пламен Трифонов и Орлин Василев.

А техен верен поддръжник е депутатът Филип Попов, който има за какво да се държи за тях. На парламентарните избори през 2014 г. се молел на "чичко Пламен" да му помага, за да не бъде изместен с преференции (както съобщи на пресконференция преди време самият Трифонов) и в същото време мъжки заплашвал колегите си в листата, че ще ги срине, ако някой го избута.

Трифонов и приятелите му се самоизключиха от БСП като се явиха на местните избори през 2015 г. като кандидати за съветници на ЗС "Ал. Стамболийски" и успяха да откраднат около 1000 гласа чрез фалшиви плакати на БСП и чрез гнусна кампания срещу съпартийците си. Така лишиха партията от две места в Общинския съвет, но пък Трифонов и Василев (който поне е последователен земеделец, а не е партийно миткало) си осигуриха поредния мандат. 

После въвлякоха в интригите си и (волно или неволно) направиха за смях Корнелия Нинова и цялото Изпълнително бюро, които се изсипаха във Видин през юли 2016 г., за да връщат в БСП Трифонов и групичката му.

Тогава председателката обяви на пресконференция: "Обсъдихме противоречията в БСП - Видин и каним всички отхвърлени да си възстановят членството в партията. Има много по-големи неща, които ни събират, отколкото тези, които ни разделят. Подаваме ръка на всички отхвърлени от БСП, каним ги да се върнат обратно, да си възстановят членството обратно."

Две години ръката й нелепо вися във въздуха. 

Две години, през които се правеха опити за разцепване на БСП във Видин, включително и чрезт алтернативни чествания на 9 септември, алтернативни групички за Бузлуджа и сеене на интриги и раздори. Две години, през които "отхвърлените" от БСП не пожелаха да се върнат обратно. Две години, през които и онези 1200 партийни членове във Видин, от чието име преди това те говореха, не пожелаха да ги последват.

Но дойде денят на истината. Дойде Видовден.