Водачът на БСП Филип Попов избутан на трето място с преференции, но законът го бетонира

Избирателите предпочетоха новите лица Цветан Топчиев и Борислав Василев пред Филип Попов, който има зад гърба си два депутатски мандата, а сега ще бъде видински депутат за трети пореден път.  

Първата тройка в листата на БСП във Видински избирателен район щеше да е пренаредана, ако с трик в Изборния кодекс не беше гарантирана непоклтимостта на водача.

Окончателните резултати от гласуването показват, че ветеринарният лекар д-р Цветан Топчиев, който е втори в червената листа, получава 1 519 преференции. След него избирателите са подредили третия в листата адвокат Борислав Василев, който има 1 463 преференции.

И двамата имат по над 7 % от преференциалния вот, което щеше да доведе до разместване на листата, което да изпрати водача Филип Попов на трето място с неговите 1 015 преференции.

Това обаче няма да стане, защото, както „Фактограф” писа преди изборите, водачите при парламентарни избори на практика са несменяеми. За разлика от изборите за евродепутати, например, където това е напълно възможно.

Уловката е, че партийните централи са гарантирали местата на техните избраници за водачи на листи, като са записали в Изборния кодекс, че бюлетините без отбелязани преференции се прибавят служебно към гласовете за водача.  

В ГЕРБ няма никакви драми, защото първият Владимир Тошев получава най-висока активна подкрепа с 966 преференции, а вторият е далеч след него с 461 преференции.