Войната на Нинова срещу президента Радев и скандалът с Гергов

БСП се прочу през последните дни. Заговори се за партията. Тя отново е във фокуса на медиите. Но не с политики, а с изключването на Георги Гергов. Много политици и анализатори се изказаха по темата, но останаха неразкрити няколко важни въпроса.

Защо сега?

Саморазправата на Нинова с Георги Гергов има една единствена цел – да прикрие огромната си стратегическа грешка от обявената й война с президента Румен Радев и да го нарочи за враг на БСП и левите хора. Фактът, че дори Корнелия осъзна каква фамозна политическа глупост е сътворила, показва размерите й. На Нинова й трябваше още по-голям скандал, зад който да се скрие. В този смисъл употребата на Гергов пасваше идеално на амбициите й. Да не забравяме, че това не е първият случай, в който Корнелия се крие зад пловдивския бизнесмен. В края на април 2017 г., Гергов беше принуден от нея да напусне „доброволно“ Изпълнителното бюро на БСП. Това се случи месец след парламентарните избори, за които много от социологическите агенции вещаеха победа на левицата. Редно е да се припомни, че една от причините за изборната загубата на БСП беше изпуснатата реплика от Корнелия Нинова по време на предизборната кампания: „демокрацията ни отне много“. С тези думи тя отблъсна много демократично мислещи хора и стана обект на яростна критика в медиите в продължение на седмици. Тогава Нинова измести фокуса от скандала като отстрани пловдивския бизнесмен от тясното ръководство на БСП.

Защо той?

За отклоняването на общественото внимание от обявената война на Нинова към Радев беше нужен скандал с известна фигура. Тя подготвяше старателно през годините на председателството си Гергов, като антигероя на БСП. Сега дойде момента да се възползва от похарчването му. Но нека да припомним, че изключването на Гергов от БСП не е първият опит на Нинова да се скрие от позора от предателството й към президента Радев. Не бива да забравяме и войната, която тя обяви преди това на кмета на Перник Станислав Владимиров. Заяде се с него без логика, мисъл и принцип, а сприхаво и истерично. Да се отречеш от най-успешния си кмет, който предотврати хуманитарната катастрофа в Перник и спечели симпатиите и одобрението на жителите на града, затвърждава извода за политическата ти незрялост и дори глупост. Вместо да отклони общественото внимание от колизията си с президента, тя я припомни.

В този смисъл, не сполучи с Владимиров и употреби Гергов.

За фотосесията й като санитарка и чакаща на опашката за документи няма да се спирам, заради лекия характер на жанра.

Как?

На въпроса как беше изключен Гергов от БСП се впуснаха да обясняват анализатори и бивши ярки партийни фигури. Подробно и ясно обясниха, че не е спазен устава, че е незаконно, че е безпринципно и пр. Най-простият отговор на този въпрос обаче е, че няма никакво значение как беше изключен Гергов. Няма значение, че ако обжалва решението, то ще падне в съда. Важно е друго, че председателката на БСП успя за кратко да отклони вниманието от войната си с Румен Радев.

За съжаление, Корнелия Нинова е изключително методична и последователна в грешките си. До днес тя не си взе поука, че подмолните й действия винаги се връщат като бумеранг и тя трябва постоянно да търси начин да ги прикрива с ново задкулисие.

И още нещо, Нинова вече не е важна. Важна е БСП, която е доведена до ръба на краха, заради действията на председателя й.

Валентин Иванов-Кардамски