Възходите и паденията на БСП във Видин

Втората част от анализа на тенденциите, които бяха затвърдени във Видинска област на изборите на 26 март е посветена на БСП.

На парламентарни избори във Видинска област партията винаги е сред първенците в страната, но и тук важи същата закономерност, която е очевидна за всеки непредубеден анализатор - резултатът на БСП е в пряка зависимост от това дали партията се явява на избори, след като е управлявала или след като е била в опозиция и с нея са свързани очаквания за промяна.

След управлението на НДСВ през 2005 г. 

БСП спечели 82 депутатски места.

Във Видин бе направен изключително силен пробив – спечелени бяха три от четирите мандата и народни представители станаха Михаил Миков, Борис Николов и Надя Антонова.

През 2009 г. след управлението на Тройната коалиция

Настъпи електорален срив заради участието във властта с ДПС, отстъплениет от някои предизборни обещания и прилагането на десни мерки, като въвеждането на плоския данък, например. БСП спечели 40 депутатски мандата.

Въпреки доброто представяне във Видин и получените 15 906 гласа, социалистите взеха само едно от трите депутатски места, а мажоритарният кандидат проф.Радослав Гайдарски загуби четвъртия мандат, който беше спечелен от неизвестната служителка в община Белоградчик Любомила Станиславова. (Тогава изборите бяха смесени – три мандата се избираха пропорционално и един мажоритарно)

През 2013 г.  след оставката на Бойко Борисов 

БСП атакува парламента от изходното положение на опозиция и бе лицето на промяната. Логично бе повторена ситуацията от 2005 г. и партията спечели 84 депутатски мандата.

Във Видин за БСП гласуваха 17 662 души, което осигури два мандата за социалистите.

Това стана въпреки че част от общинското партийно ръководство във Видин подмолно работеше срещу собствените си кандидати и открито бойкотираше предизборната кампания. Кметът Герго Гергов (издигнат от БСП) стигна до там да посреща Цветан Цветанов на предизборен митинг на ГЕРБ във Видин.

На предсрочните избори през 2014 г.

БСП се яви на избори след управление с ДПС, скандалите с Пеевски, продължилите цяла година протести, оставката на Орешарски и на Станишев като партиен лидер два месеца преди вота.

В състояние на този много по-тежък срив в сравнение с 2009 г. БСП взе 39 мандата, един от които във Видин.

Във Видинска област допълнително негативно влияние оказаха местни фактори. По време на управлението на БСП през 2013-2014 г. кметът Герго Гергов и председателят на Общинския съвет и тогавашен партиен лидер Пламен Трифонов открито работеха срещу правителството на Орешарски и формираха негативни обществени нагласи – в общинския съвет бяха приемани нарочни декларации, а кметът дори се опита да саботира пускането в експлоатация на Дунав мост 2.

Преди самите избори Гергов беше арестуван от ДАНС и отстранен от длъжност, разследване се водеше и срещу заместника му Д.Дилов. Национална телевизия излезе със скандално журналистическо разследване за Пламен Трифонов.

Всичко това се отрази върху резултата и БСП получи 11 089 гласа и един мандат, защото излезе да гласува само твърдото ядро.

Скандалите се оказаха с по-силно влияние от направеното за Видинска област през предхождащите 14 месеца от тогавашния председател на парламента Михаил Миков: разкриване на държавна инвазивна кардиология с най-модерния ангиографски апарат в страната за 1,4 млн.лв., 13 млн.лв. за проекти на общините,  включването на Видин в групата на големите градове и осигуряването на 38 млн.лв. (чието усвояване ще започне сега), 1,7 млн.лв. за сградата на административния съд, връщането на Митница Видин, ремонт на надлеза, включването на скоростния четирилентов път като приоритет за финансиране по оперативна програма "Транспорт", който следващото правителство извади от там, стартирането на ГКПП Салаш - Ново корито и обхода на Димово, които обаче правителството на Борисов-2 спря.

Изборите през 2017 г. след оставката на Борисов-2

потвърдиха закономерността и БСП като опозиция, която атакува властта с послание за промяна, постигна резултат, който е аналогичен на тези от 2005 и 2013 г. със спечелени 80 депутатски места.

На локално ниво също бе върнато част от изгубеното доверие в БСП, като ръстът е най-голям в община Видин. Това се дължи не само на общовалидните за цялата страна процеси, но и на факта, че в момента общината се управлява от ГЕРБ, а през последната година и половина групата на червените общински съветници успя да се утвърди като опозиция, защитаваща леви и социални политики, което допринесе за ръста в подкрепата и постигането на 16 422 гласа.

Не на последно място, въпреки самоотводите на хора, които отказаха да влязат в листа с наложения за водач Филип Попов, впоследствие те се включиха активно в кампанията и участваха в предизборните мероприятия на кандидатите, като помогнаха с личния си авторитет за добрия резултат.

Резултатът може би щеше да повтори този от 2013 г., ако не беше прегръдката на Попов с бившия кмет Гергов и с бившия социалист Трифонов, които след заиграването с ГЕРБ и измамата с фалшивото БСП на местните избори през 2015 г., не са особонето долюбвани от видинчани.

Година   Депутати            Предизборен статут на партията

              Общо/Видин

2005      82       3               опозиция

2009      40       1               управляваща

2013      84       2               опозиция

2014      39       1               управляваща

2017      80       2               опозиция

 

От анализа на Институт „Иван Хаджийски”

Проблемът в дълбочина е пряката зависимост на електоралните постижения на социалистите от статута на партията.

Очевидна е закономерността: социалистите в опозиция създават очакване за промяна и получават доверие като партия на промяната. Социалистите на власт генерират разочарование. Новаторският, радикалният образ на БСП печели в опозиция и губи, когато трябва да се сблъска с ограниченията на властта.

Първата част „За бетонирането на ГЕРБ във Видин личностите и ситуациите нямат значение” може да прочетете тук.