Възстановяването на Синагогата във Видин започва през тази година

"Очаквам възстановяването на Синагогата да започне още тази година", заяви кметът на Общината в интервю за медиите във връзка с реализирането на проекта «Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект «Културен център «Жул Паскин». Той обясни, че това ще се осъществи благодарение на договор, подписан между Община Видин и Сдружение „Регионална организация на евреите в България „Шалом“, по силата на който Общината става собственик на обекта. Огнян Ценков изказа още веднъж благодарност на еврейската общност за предоставената възможност, както и на Министерството на културата за съдействието. „Нашето намерение е да възстановим Синагогата в автентичния й вид, тя е построена по подобие на еврейския храм в Будапеща и е втората по големина в България след софийската. Емблематична сграда за видинчани, паметник с национално значение. Съобразихме се с желанието на Регионалната организация, след подписването на договора възстановяването й да започне в срок до пет години, да се превърне в Културен център, носещ името на нашия съгражданин, световноизвестния художник Жул Паскин и да има обособена част от 50 кв. м за културни традиции на еврейската общност“ – каза кметът.

Проектът има за цел да бъде реставрирана и социализирана сградата на Синагогата и прилежащия поземлен имот, като ги превърне в туристическа атракция, обединяваща функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк. Множеството други исторически обекти на територията на стария град ще бъдат оживени и така ще се създаде завършен туристически продукт като музей от типа open-air. В обхвата на този туристически ареал попадат средновековната крепост «Баба Вида», молитвени храмове, еднофамилни жилищни сгради от началото на XIX в., Крайдунавският парк, река Дунав.

Синагогата е построена през 1894 г. за еврейски молитвен дом, с дарения от евреи търговци, които са живели във видинския квартал „Калето“. Ценков разказа, че на входа й е имало две мраморни плочи с изписани на иврит имената на видинчани евреи, загинали във войните за Освобождението и запазването на независимостта на България: «Тези плочи ги открихме в Регионалния исторически музей, запазени в цялостен вид и след като завършим проекта, отново ще ги монтираме на входа.»

Огнян Ценков каза още, че проектът е на обща стойност 9 775 300 лв., от които 8 275 300 лв. - безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ и 1 500 000 лв. - от финансов инструмент по ОПРР 2014-2020. Продължителността на проекта е 24 месеца. Видинският кмет изрази надежда, че ако всички процедури  вървят нормално, строителните дейности ще стартират още тази година.