Янаки Стоилов: Само в устава на Ердоган има ограничение на мандатите

"Авторите на левия курс, който преди няколко години започна да надделява в БСП, хората, които основно го провеждаха и отстояваха, сега ще трябва да участват в тези процеси в друго качество", написа във Фейсбук Янаки Стоилов в последния работен ден на 43-тото Народно събрание.

Ето какво написа човекът, който е едно от знаковите лица на лявото крило в БСП:

"Днес беше последният ден работа на 43-то НС.

Политиката не е равна на парламента, но той е едно от основните й средища. Удовлетворен съм от това, което съм направил през изминалите години в парламента. Мога да изброя конкретни инициативи, с които на държавата са били спестени стотици милиони левове – в следприватизационния контрол, концесиите и други. Гордея се с тези неща. Не предадох и не продадох нито националните интереси, нито хората, които са ме подкрепяли. И сега научавам, че в десетки основни партийни организации, при това основно в райони, в които вече съм бил народен представител, ми е гласувано доверие. Не разглеждам оставането си в парламента като необходимост, но е важно да се отбележи, че авторите на левия курс, който преди няколко години започна да надделява в БСП, хората, които основно го провеждаха и отстояваха, сега ще трябва да участват в тези процеси в друго качество. Не искам да изглеждаме лично засегнати или амбицирани, но е факт, че в европейските парламентарни системи няма такива правила. Оказа се, че преди няколко години Ердоган е приел такива уставни промени в партията си. 
За мен политиката остава като дълг, като отношение към обществените проблеми и дейности. Ако за други области се изисква 10-15 години опит, то парадоксално някои искат в политиката това да не се прилага. Истинската политика не е нито чиновническа дейност, нито занимание за партийни послушници, заради това е много важно да се защитават истинските интереси. Старал съм се с поведението си да правя това. Надявам се хората, които занапред ще виждаме в НС, да отговарят на тези високи изисквания."