Янаки Стоилов: Важното е да не допуснем БСП да се приватизира като "Техноимпекс"

Оценката за приватизацията като цяло е ясна - икономически неефективна, дори разрушителна, и социално несправедлива, дори грабителска. 

ГЕРБ нямат никакво намерение да ревизират икономическите последици на приватизацията. Заради това предложението им за отпадане на давността за деянията, свързани с приватизацията, е подвеждащо. Освен това то противоречи на правовата държава. Да не се окаже, че управляващата партия ще е на закриляните приватизатори, а опозиционната - на преследваните приватизатори. Проблемът е да не останем без истинска партия на хората на труда.

По отношение на вътрешните процеси в БСП искам да напомня, че магиите са с кратък живот. Политиците работят на терена на действителността и трябва да убеждават с това, което правят, а не с внушения. Според мен част от проблемите на Нинова като председател идват от собственото й ръководство, от най-близки до нея хора, които са готови да направят партията заложник на собствените си претенции. Те прехвърлят натрупаните проблеми само върху предишното ръководство. Нито почтеността, нито политическите способности се определят на поколенчески признак.

Ако всеки се опита да съчетае своите амбиции с интересите на партията, то тогава няма място за диспечери, които да нареждат кой как да участва в партийния живот.

Хората, които по определени въпроси застъпват различно мнение от председателя, също са различни - за добро или за лошо. Например не може да се каже, че хората, които се отнасят критично към приватизацията, го правят, за да се злепостави председателят на партията. Важното е всички ние да не допуснем БСП да се приватизира като "Техноимпекс". БСП не подлежи на приватизация.

Все повече хора осъзнават, че проблемът не е само в управлението на ГЕРБ, а и в установения социално-икономически модел. Поради това БСП трябва да показва политика, която я прави различна от другите партии, да се изявява като истинска алтернатива, която дава оптимистична перспектива на страната. Например - не трябва ли всички лечебни заведения, ако искат да се финансират от НЗОК, да се регистрират по отделен ред, различен от търговския? Който иска да работи с печалба, да работи чрез финансиране само от пациенти и частни фондове. Това е най-чистият начин да се раздели потокът на публичните средства от този на частните. Иначе ще се окаже, че продължава привилегированото положение на търговците в здравеопазването. Те ще продължат да получават и обществени пари, и пари от пациентите, а парите, които отделят хората и държавата, все няма да стигат.

Янаки Стоилов, Фейсбук