За любимата юношеска измама на Андрей Пантев и защо Радослав Гайдарски станал лекар вместо волейболист

През настоящата година се чества 135-годишната от създаването на СОУ „Цар Симеон Велики”. През годините реномираното училище е дало не само видни политици - един премиер, министри, депутати, кметове, но и инженери, лекари, икономисти, филолози. За най-известните й учители и възпитаници ще разкажем в специална поредица.

В средата на 50-те години във видинската гимназия е учил проф.Андрей Пантев (на снимката: Андрей Пантев вляво с ръка пред лицето, Янко Даскалов, Боби Блажев  и съученичката им Лили в градската градина във Видин). Историкът, който е роден в с.Раковица, се записал през 1949 г. във видинската прогимназия. Бъдещият историк пристигнал в града с майка си и се настанил в къщата на вуйчо си Георги Попандреев, който тогава бил кмет на Видин. След прогимназията Андрей се записал в Суворовското училище в София, но го закрили преди да завърши и той се върнал в Реалната гимназия във Видин. 

Съучениците му го помнят с лудориите му, но това не му попречило да завърши с отличие. Още като ученик се откроявал с ерудицията си и бил един от първите в гимназията, които се захласнали по появилите се по това време автори като Хемингуей, Селинджър и Ремарк. С приятелите си дори се стремял да подражават на героите им.

Една от любимите юношески "измами" на професора и на най-добрия му приятел Янко била всеки да каже вкъщи, че ще спи при другия, а в действителност да се шляят цяла нощ по улиците на Видин.

С гимназията си се гордее и проф.Радослав Гайдарски, който е взел дипломата си за средно образование през 1956 г. Като ученик той бил пълен отличник, спортист и един от красавците на випуска, по който момичетата въздишали.

Бъдещият доктор играел волейбол и дори мислел да кандидатства във ВИФ, но близките му го спрели, защото не можело отличникът на гимназията да става спортист. За отличниците по онова време се смятало, че трябва да учат медицина, защото е най-престижно и Гайдарски послушал приятелите си да кандидатства именно медицина. Подал си документите в последния възможен момент, явил се на изпит, без да се е готвил специално и ... успял.

Освен с наредените от горе до долу шестици, той си тръгнал от видинската гимназия и с голямата си любов. Докато съученичките му ахкали по високия и красив волейболист, той срешнал на ученическата скамейка бъдещата си съпруга Росица, която е с година по-малка от него и с която се оженили веднага след завършване на училище.

Следва продължение