За "модерно-левите" хайверчета и за плоския данък

Мнението на Чавдар Найденов от 26 ноември 2016 г. днес звучи особено актуално, след като стана ясно, че БСП се отказва от прогресивно облагане

Ако БСП се откаже от прогресивното облагане, всяка друга партия може спокойно и с чиста съвест да излезе пред народа с тази идея. Тя е изгодна за всички, дори за най-богатите, защото ще съживи пазара.

Но най-вече за бедните и за морала в обществото, защото ще остави по един хляб повече на масата. Ако 6 хиляди богати не разбират това, то е защото на ушенце им дуднат приведени престараващи се лакеи.

Плоскоглавият данък е див експеримент на късната перестройка: Русия, Киргизия, Узбекистан, Туркменистан, Азербайджан, Казахстан, трите прибалтийски републики. Плюс Унгария. (Сред 200 страни в света има още 3-4 случая. Обикновено посочват Хонконг, китайска провинция с особен статут, но не споменават Сомалия и Колумбия). 

Но забележете, никъде той не е приложен в такава средновековна форма, както у нас, където десятък се взима и от най-бедните. Ние сме екзотика. Този срам трябва да се измие от лика на България! 

Представяйки постижение на 20-21 век като нещо демоде, местните котловинни троглодити сами се подписват под удостоверение за невежество, класова злоба, политически инат и непроходимо тъпоумие. Удостоверение с по-голяма валидност от всякаква диплома. Те самите са интелектуална екзотика. 

Ако ГЕРБ например подхване прогресивния данък, Бойко за три секунди ще го обясни по-добре, отколкото БСП успя за три години. Дори Радан зацепи за семейното подоходно облагане. На "модерно-левите" хайверчета от БСП, АБВ и "21" не се надявам.