За овцете и хората! Защо не ревете за обречените болни деца, колкото ревете за овцете?!

Лора Петрова Ангелова (на снимката) е на 1 год. и 6 месеца, от с. Басарбово, обл. Русе. Родена е с рядкото заболяване „Вроден дефицит на бедрена кост”. Заболяването се среща при едно на 250 000 раждания. Това е малформация, при която има забавено вкостяване и прогресиращо скъсяване на шийката на бедрената кост. Заболяването се лекува успешно единствено във Флорида, САЩ, в клиника „Света Мери”, където практикува д-р Пейли – известен хирург, с най-голям опит в света в лечението на такива деформации. Стойността на операцията в САЩ, след направена отстъпка от д-р Пейли, е 199 200 щатски долара.

Божидара Лазарова, 7 год., с. Долно Драглище, общ. Разлог, е с диагноза „Детска церебрална парализа” и епилепсия. От първата годинка й се провежда рехабилитация, преминава и през няколко ортопедични операции, но с минимален ефект. След преглед в Хасково, лекар от турския консултативен център „Рибем” предлага на родителите програма за едногодишна рехабилитация, включваща физиотерапия, Бобат терапия – неврорехабилитация, помощ за развитие на движенията и семейни консултации. Цената за 1 месец терапия е 2 280 евро. За 1 година – 27 360 евро.

Златомир Линков е на 11 г., от село Мъдрец. През 2015 год. е опериран по повод туморно образувание на дясната китка. През 2017 год. претърпява още две операции заради рецидив на тумора. Поради невъзможността да се постави точна диагноза в България, родителите завеждат детето на консултация в Американска болница, Истанбул, където диагнозата е поставена – Сарком на Юинг. Турските специалисти съветват химиотерапията да започне незабавно и родителите, със собствени средства и заем, заплащат първия курс. Трябва да бъдат проведена химиотерапия, лъчетерапия и последваща операция на тумора. Общата стойност на лечението е 104 693 евро.

Мелиса Русева е на 10 год., от Русе. Родена е недоносена с тегло 900 гр. На 1 год. и 2 месеца й е поставена диагноза Детска церебрална парализа. От този момент започва рехабилитацията на детето. 9 години по-късно Мелиса може да ходи, но хваната за ръка. Проблем остава говорът, който се състои само от срички и кратки думи. Родителите виждат надежда за по-бърз прогрес в речевото развитие чрез лечение със стволови клетки...

Днес прочетох, че Вежди Рашидов щял да дари 3 000 лв. от депутатската си заплата за лечението на дъщерята на поетесата Маргарита Петкова.

Познавам лично хора, които са оцелели благодарение на съпричастността на непознати, включително и на помощта на политици и зная, че списъкът на българите, които се нуждаят от животоспасяващо лечение, но чиито семейства нямат пари да го платят, е дълъг...

Ако не бяха те - тези наши сънародници, щях да отмина с мълчание истерията около избиването на животни в Странджа. Тези българи, за които ще има утре, ако с SMS-и получат достатъчно пари, за да получат своят шанс да живеят.

За тях обаче обществото ни е глухо и сляпо.

Тези български деца не струват колкото агнетата на баба Дора! 

Агнетата, които толкова ви просълзиха, но които с чревоугодно удоволствие похапвате на Гергьовден! Или може би сте вегетарианци?!

Баба  Дора ще получи обезщетение за изтребения й добитък, но родителите на Лора, Божидар, Златомир, Мелиса, Надежда и стотиците като тях могат ли да бъдат обезщетени?! Може ли нещо да замени техните деца?! Нашите български деца?! 

Аво ви пука, ако сте българи, подкрепете тези български семейства  - тук

Другото е див, евтин популизъм, в името на който сте готови утре от чума да пламне цялата страна!

Засрамете се!

И ако наистина сте загрижени, попитайте защо държава, в която болните деца оцеляват и се лекуват с пари от SMS-и, е готова да плаща милиарди левове за никому ненужно скъпо въоръжаване! 

Защо?!

А каква е истината с животните в Странджа и защо никой не иска да ги ваксинира - прочетету тук

Ваня Ставрева