За пръв път: Опера върху шлеп насред Дунав със съдействието на Община Видин

Фестивалът се организира от Община Видин и Софийската опера и балет. Представленията ще бъдат три и ще се състоят в края на юли и началото на август, каза кметът Огнян Ценков, цитиран от Радио Видин:

"Проведохме няколко срещи с академик Пламен Карталов, който е директор на Софийската опера и балет. Идеята е изцяло негова. Тези представления ще се проведат под открито небе при нас в град Видин по подобие на представленията, които се проведоха миналата година в Белоградчик. Едновременно с това ще има и в Белоградчик. Ще има две представления, опери. Едната ще е "Мантията", която ще се разиграе на шлеп в река Дунав, а ние ще изградим трибуни, места за настаняване на зрителите върху кейовата стена, за да могат да наблюдават пряко изпълнението на операта. Детска опера, която ще бъде в близост или вътре в крепостта "Баба Вида", това още не сме го решили. Другото, което е решено- ще има балет на открито, което ще бъде пред Стамбол капия, а зрителите ще бъдат разположени в посока площад "Бдинци"."

За фестивала в бюджета на община Видин са предвидени 22 000 лева, ще се търсят и допълнително средства от дарения, каза още кметът Огнян Ценков.