Замъкът „Баба Вида“ – привлекателен за сватбен туризъм

Много младоженци не само от Община Видин, но и от по-далечни места в страната и чужбина, решават да сключат граждански брак сред стените на средновековния замък. Много от тях отправят покана към кмета да извърши сватбения ритуал в качеството си на длъжностно лице.

„Баба Вида“ е изключително популярна историческа забележителност и привлича погледите на все повече туристи. Само през изминалата 2018 година тя е разгледана от над 47 000 наши и чуждестранни посетители. Развитието на сватбения туризъм е още един атрактивен начин за опознаване на националното културно наследство.

Друго предпочитано място за сключване на граждански брак е красивата сграда на художествената галерия „Никола Петров“ във Видин, построена през 1892 г. за военен клуб, в който са се организирали прочутите виенски балове в края на ХIХ и началото на ХХ век. Тя е чудесен избор за младите хора, които се вричат във вярност един на друг. 

Община Видин организира изнесени сватбени ритуали от 2006 година. Много двойки избират да се венчаят в емблематични за града ни места. Така едно от най-съдбовните събития в живота остава свързано с незабравимо преживяване и прекрасен спомен.

Първата заявка за организиране на сватбено тържество извън ритуалната зала през 2019 година е за 27 април – в Художествената галерия, а 12 май е запазена дата за средновековната крепост „Баба Вида“. (По-подробна информация за изнесените сватбени ритуали, които предлага Община Видин, може да получите на телефони: 094 609 499 и 0877 842557, или на място в административната сграда на Общината, пл. „Бдинци“ №2, партер, ст. №1).