Защо БСП изгуби спечелени избори

Истинско изкуство е да изгубиш спечелени избори при това в изключително благоприятна политическа обстановка, когато мнозинството иска промяна, коментира във Фейсбук Борислав Цеков от Института за модерна политика. 

Първо, поздравявам БСП актива за усилията - те направиха всичко, което зависи от тях. Знам, че е болезнено, но е нужен трезв и добронамерен анализ, а не зариване на главите в пясъка.

Ето моята гледна точка за причините в резюме:

1. Погрешна стратегия, фокусирана изцяло върху твърдите избиратели на БСП, които са недостатъчни за победа. Мобилизацията на твърдото ядро успя. Но това ядро отдавна не е достатъчно за спечелване на избори.

А избори от лявото у нас се печелят като бъде спечелена подкрепата на поне 150-200 хил. от онези 1 млн. центристки и непартийни избиратели. Когато БСП е успявала да го стори, то е било с общодемократична кауза за съгласие и помирение.

Сега заложи на агресивен и менторски тон, който отблъсква всички извън твърдото ядро. В повечето тв дебати представителите на БСП се хлъзнаха в караници, надвикване, а някои даже в кръчмарско оригиналничене, което радва хардлайнерите, но отблъсква свободните избиратели.

Просто, за разлика от други, БСП не може да си позволи да менторства на фона на целия си исторически багаж и роля в проваления преход. Трябваше да има умерено, загрижено и държавническо поведение, каквото имаше Румен Радев в неговата кампания.

Излишните демонстрации на управленско самочувствие бяха по-скоро вредни, защото не намират опора в миналите управления на партията. Особено когато емблематични за прехода имена (това не е комплимент!) диктуват политика, кадруване, листи, финансиране и пр.

2. Председателката Нинова показа енергичност и реактивност, което е добре. Но избра неадекватен поведенчески модел - да копира и да влиза в тона на Бойко Борисов. При положение, че се отрича неговото поведение и неговия едноличен стил, защо се смята, че с копиране на този стил може да се успее?!?

3. Листи, които затварят партията само в апарата и твърдите избиратели. Камари с анонимни за обществото апаратчици, децата и внуците на старата номенклатура и няколко изтъкнати леви интелектуалци, които вдъхновяват автентично левите и актива, но не могат да генерират подкрепа извън тях.

4. Тежки гафове в последната седмица на кампанията, които отблъснаха поне 200 хил. демократични избиратели, които не са от БСП, но щяха да гласуват с 10, за да свалят ГЕРБ от власт.

Тези гафове бяха изявленията за "отнетото от демокрацията" и за "ченгетата от ДС, които търсели да мъчат нечий дядо". Те бяха възприети не като изпуснати по невнимание реплики, а като проява на манталитет. А този манталитет е отречен от историята. Това изигра негативната роля на картата на СДС с черепите през 1990...

Жалко! А можеше да бъде победен ГЕРБ. Можеше! Но не с тази игра, не с тази игрова стратегия и тактическа постройка и не точно с този титулярен отбор на терена. Честито на победителите!

А аз няма да се уморя да повтарям, че на България е нужна истинска промяна, която старите партии със старата си политика и стереотипи не могат да донесат!