Защо БСП се отказа да бутне правителството

Преди седмица казах, че сигурно ще ни пробутат референдум за Истанбулската конвенция и че ако това стане, ще призная Бойко Борисов за гениален манипулатор. Както е тръгнало, може и да ми се наложи да го направя.

Той съвсем умишлено предизвика дебата за Истанбулската конвенция и всичко друго мина на втори план - пуснаха партенката, че щели да дойдат ирански травестити и че децата ще изпедерастеят още от детската градина и всякакъв здрав разум напусна народа. Сега ако успее и да протака този дебат няколко месеца, нали разбирате, че ще се занимаваме само с това. А че утре може и да няма деца в детските градини, защото младите бягат от България; че нацията е болна, бедна и все повече безпросветна; че политическата каста е сговорна дружина, която се интересува единствено от собственото си възпроизвеждане - никой не се замисля.

Очаквах, обаче, че Борисов ще предложи референдума и продължавам да мисля, че той щеше да го направи.

Затова е абсолютно неразбираемо защо БСП, в частност Корнелия Нинова, се отказа да бутне правителството и вместо това му вдигна топката.

Истанбулската конвенция беше златен шанс. Още в сряда в парламентарните комисии се видя, че Борисов ще бъде бламиран в Народното събрание по този въпрос и че управляващата коалиция може да се разцепи. Вместо да се възползва, за да го свали от власт, нещо, което уж било цел на Нинова, тя всъщност спаси кожата му.

Така спасява и собствената си кожа, разбира се, защото колкото и да се перчи, със сигурност изключване на БСП от ПЕС би начертало лош сценарий за политическото бъдеще и на партията, и на председателката. Капан, в който Нинова сама падна заради хаотичните си действия.

Паническите й решения в последните месеци издават много силен страх. Заради падащия й рейтинг (не само два пъти по-нисък от този на Румен Радев и Мая Манолова, но и по-нисък от този на Борисов и редица негови министри), заради скандалите с участието й в РМД-приватизацията, заради проглеждането, което е започнало в БСП, където все повече хора осъзнават какво всъщност се случва в партията през последните почти 2 години.

Изобщо не заслужава коментар поредното еднолично решение за референдум за Истанбулската конвенция, след като преди 10 дни на Националния съвет на БСП бе наложена Позиция, в която няма и дума за допитване до народа. Последователността определено не е от силните качества на председателката на БСП - три различни мнения по един и същи въпрос, нещо, с което със сигурност може и да бие Борисов.

И ако Истанбулската конвенция е изгубена някъде в превода, то въпросът е къде е изгубена г-жа Нинова, та се уплаши да свали ГЕРБ от власт.

Ваня Ставрева, журналист