Защо М. Миков напусна БСП преди 1 г. и с какви мотиви си тръгнаха знакови социалисти във Видин

Бившият председател на БСП Михаил Миков напусна партията преди една година – на 23 януари 2022 г.

Това стана след заседанието на 50-ия конгрес на БСП предходния ден, който отказа да констатира подадената от Корнелия Нинова оставка след катастрофалния резултат на парламентарните избори и така бе разигран различен сценарий от 2019 г., когато тя подаде оставка заради резултатите от евроизборите, но на конгреса сама я оттегли.

Миков обяви решението си в интервю за „Хоризонт“:

Констатацията на конгреса, че няма подадена оставка на лидера Корнелия Нинова, кара много членове на БСП да констатират, че не са членове. И аз констатирам, че вече не съм член на БСП."

Тогава той определи конгреса като забележителен с това, че за пръв път не е имало никакви предвидени документи за обсъждане. Единствената подготвена предварително резолюция е била неглижирана под "фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова".

В същото интервю Миков заяви, че "БСП очевидно няма спирачки и е тръгнала в низходяща тенденция, която ще намалява все повече общественото влияние. Тази тенденция не е от вчера, от няколко години върви. Имаше гласове за това, които все бяха заклеймявани и обявявани за вътрешна партийна опизция. Гражданите обаче си казаха думата.“  По думите му с участието във властта БСП не може да постигне нещо съществено в политически план, само в личностен. 

Осем месеца по-късно, на 12 август 2022 г., партията напуснаха знакови социалисти:

Димитър Велков, председател на Областния и Общински съвет на БСП, общински съветник

Людмил Димитров, зам.-председател на Областния и Общински съвет на БСП, общински съветник

Борислав Василев, зам.-председател на Общинския съвет на БСП, общински съветник

Мария Джамбазова, председател на ОбПКК на БСП, общински съветник

Зоя Василева, зам.-председател на Общинския съвет на БСП

Маргарита Велкова-Захариева, областен председател на жените-социалистки

Теодора Ангелова, председател на Младежкото обединение

Милена Луканова,Тоника Батинянова.

Мотивите им бяха следните:

"Заявяваме, че прекратяваме по собствено желание членството си в Българската социалистическа партия, считано от днес, 12 август 2022 г.

Основният мотив за това е дълбокото разминаване между програмата и целите на БСП и провежданата от националното ръководство политика на:

- обезличаване на идейната идентичност на Българската социалистическа партия и забравяне на историческите ѝ традиции;

- превръщане на БСП от масова партия, която обединява единомишленици в името на общочовешките ценности за свобода, демокрация, равенство, социалната справедливост и солидарност, в лидерска партия, подчинена на удовлетворяването на личните цели и амбиции на тесен кръг от хора; ликвидиране на свободата за изразяване на различна позиция, а с това и на демокрацията в партията;

- превръщане на БСП от голямата лява партия на България в малка четвърторазрядна партия, от партия, която винаги е заемала първото или второ място на национални избори, в партия, която изпадна до четвъртото място и влиянието ѝ продължава да намалява;

- въвличане на БСП в безпринципна коалиция с десни партии и в провеждане на дясна политика;

- прекратяване на процеса на обединение в лявото политическо пространство и разрушаване на отношенията с потенциалните съюзници със сходни политически идеи;

- вкопчване във властта и оставане в правителството на К. Петков на всяка цена, въпреки прекрачването на собствените ни „червени линии“ и отстъплението от българския национален интерес.

- поставяне на всички нива на хора, удобни на Нинова, елиминирайки инакомислещите.

На следващо място, БСП стана съучастник в спирането или забавянето на жизненоважни проекти за Видинския край, които винаги са били сред най-важните ни приоритети и за които ние сме протестирали нееднократно от 2014 г. насам, а наши представители в предишни Народни събрания са се борили, за да бъде осигурено финансирането и изпълнението им.

Не може да премълчим предприетата остра конфронтация с президента, която е лишена от всякаква политическа логика и която очевидно обслужва интереси по дестабилизиране на държавата.

Не на последно място, е организационният разпад, към който партията е доведена през последните години. Многократно сме предупреждавали за това с декларации на Областния и Общинския съвети на БСП. През годините нееднократно бяха отправяни и покани към г-жа Нинова да посети ОбС и ОблС на БСП - Видин. Въпреки това се провежда политика на последователно игнориране и несъобразяване с позициите на Видинската и на други партийни организации. С подкрепата на националното ръководство и народния представител целенасочено в годините се работи за разбиване на единството на общинската партийна организация във Видин.

Липсва подкрепа за инициативите на видинските социалисти, свързани с важни за гражданите решения за състоянието на МБАЛ „Св. Петка“, за скоростния път Видин – Ботевград, за ГКПП Салаш – Ново корито, за тунел под Петрохан, против увеличаване цената на водата, против увеличаването на данъците, таксите и др.

По време на участието в управлението пълно игнориране на Областния и на Общинския партиен съвет при решаването на кадрови и политически въпроси. Назначения в зависимост от приятелските и личните отношения, а не на принципна основа с оглед качествата и компетентностите на кадрите.

Трайна практика са опитите за създаване на паралелен център извън легитимно избраните органи, за лишаване на Видинската партийна организация от уставно финансиране, както и влизане в задкулисни договорки с наши политически опоненти на местно ниво.

Резултатът е загуба на авторитет и възникване на тежки вътрешни противоречия и раздори.

През годините ние последователно сме защитавали нашите разбирания за леви политики, отстоявали сме идеите на партията, заложени още от създаването ѝ. Пазили сме и отстоявали историческото ни наследство.За съжаление, вече не виждаме в лицето на Нинова и групата ѝ политически морал и идейна посока за осъществяването на левите идеи. БСП загуби облика и демократичността си, превърна се в лидерска партия и скоро хората ще дадат отново тежката си оценка!"

На 15 август 2022 г. партията бе напусната и от Людмила Чернева, председател на ветераните, бивш председател на Общинския съвет на БСП във Видин.

На 29 септември 2022 г. нови 21 души напуснаха БСП Видин. Сред тях председатели на ОПО, членове на Областен и Общински съвети, младежи и членове с дългогодишен партиен стаж!